Edgaru Šnepu pārbaudīs KNAB (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks sporta jautājumos Edgars Šneps, būdams valsts amatpersona, vienlaikus ir triju uzņēmumu līdzīpašnieks, no kuriem viens aktīvi piedalās arī valsts izsludinātos konkursos un ar aizdomīgu regulāritāti tajos uzvar. E. Šnepa darbību saistībā ar vienu no uzņēmumiem tagad pārbaudīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

E. Šneps valsts sekretāra vietnieka amatā sporta jautājumos stājās šī gada maijā. Kopš tā brīža viņa darbība ir tikai kritizēta, tāpat kā kuluāros apšaubīta E. Šnepa godīga uzvara amata konkursā. E. Šneps ir līdzīpašnieks trijās sabiedrībās ar ierobežotu atbildību. Move basketbola komercaģentūru bijušais basketbolists dala ar māsu Kristīni Krūmiņu, un katram pieder puse uzņēmuma akciju 11 200 latu apmērā. DT Dukuri E. Šnepam pieder 20 procenti akciju, bet pārējās firmas daļas pieder Robertam Štelmaheram un viņa sievai. Trešais uzņēmums Deviņi dālderi ir viņa un mātes kopuzņēmums. Move basketbola komercaģentūra piedalās konkursos uz valsts iepirkuma procedūrām. Kā ziņoja Latvijas televīzijas raidījums 100. pants, E. Šnepam piederošā firma pēc viņa stāšanās amatā valsts iestādē uzvarējusi vairākos iepirkumu konkursos, piemēram, ieguvusi tiesības izbūvēt Vidzemes olimpiskajā centrā skaņu necaurlaidīgas sienas. E. Šneps nenoliedz, ka viņa firma šādi pelna naudu, kaut gan viņš pats tajā aktīvi nedarbojoties un esot tikai līdzīpašnieks. E. Šneps norāda, ka šī gada budžeta grozījumos aizstāvējis "savas prioritātes" un izcīnījis nepieredzēti lielus finanšu ieguvumus sporta objektiem visā Latvijā. Viens no tiem ir arī Vidzemes olimpiskais sporta centrs, kuram piešķirti 280 tūkstoši latu inventāra iegādei. Vērtējot E. Šnepa darbību, KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs sola, ka birojs šai lietai pievērsīs uzmanību, taču uzsver, ka valsts amatpersonām nav aizliegts būt īpašniekiem privātos uzņēmumos un arī piedalīties konkursos. Galvenais, lai amatpersona nav ar konkursu saistīta – nav piedalījusies konkursa vērtēšanas komisijā, nolikuma izstrādē un tamlīdzīgi, uzskata KNAB pārstāvis. "Mums jāizvērtē amatpersonas amata pienākumi un pieņemtie lēmumi, tikai tad var pateikt, vai kaut kas ir pārkāpts vai nav," saka A. Vitenburgs. Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents Andris Kalniņš pēc E. Šnepa atklāsmēm televīzijā norāda, ka viņam kā valsts amatpersonai tomēr vajadzētu vairāk pievērsties valsts sporta programmu attīstībai, nevis biznesam. Koncerna Skonto īpašnieks un Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons jau iepriekš paudis daudz kritiskāku viedokli, uzskatot, ka E. Šnepam nevajadzētu vadīt Latvijas sporta politiku un ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieks sporta jautājumos bremzē, nevis veicina sporta attīstību Latvijā. E. Šnepa priekšniece izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete gan tik asi savu padoto nekritizē. Viņa Neatkarīgajai paskaidroja, ka E. Šnepam līdz ar valsts sekretāra vietnieka amata uzticēšanu tika deleģētas lielas pilnvaras, un ministre no viņa "sagaida daudz". Kas attiecas uz E. Šnepa darbības vērtējumu, ministresprāt, ir pagājis pārāk mazs laiks, lai to darītu. "Daudz svarīgāk būs, kā Šnepa darbību vērtēs tās nozares speciālisti, kas viņam uzticēta," uzsver I. Druviete. Līdz šim E. Šneps nav devis ministrei iemeslu apšaubīt viņa godaprātu un profesionalitāti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu