Eksperti: Zatlers mēģinās partijas vest pie prāta (338)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pārtraucot atvaļinājumu Itālijā un atgriežoties Latvijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers mēģinās "savākt" un vest pie prāta valdošās partijas, aģentūrai LETA atzina aptaujātie eksperti. Eksperti bija vienisprātis, ka pašreizējā situācija ir ļoti bīstama un augošais partiju priekšvēlēšanu populisms, domājot tikai par iekļūšanu nākamajā Saeimā, var kaitēt tautai un valstij.

Jau ziņots, ka Zatlers pārtraucis atvaļinājumu un šovakar atgriezīsies Latvijā, lai palīdzētu valdībai panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Prezidents ir satraukts par to, kā notiek sarunas ar Starptautisko valūtas fondu (SVF), kā arī augošajām nesaskaņām koalīcijā.

Eksperti pauda cerību, ka Zatlers, tāpat kā iepriekš, spēs situāciju normalizēt un pierunāt partijas strādāt tautas, nevis savā labā.

Politologs Andris Runcis atzina, ka grūti pateikt, cik sarunās ar SVF varētu palīdzēt prezidents, tomēr fakts, ka Zatlers pārtrauc atvaļinājumu un atgriežas Latvijā, liecina - situācija ir ļoti nopietna.

"Valdošās koalīcijas partiju [politiķu] izteikumi, ka sarunas ar SVF varētu tikt pārtrauktas, liecina, ka tās neizprot situācijas nopietnību un arī neizprot aizdevuma jēgu. Viņi domā, ka ar SVF var rīkoties pēc Latvijā ierastās "paņem un uzmet" metodes. Partijas nesaprot, ka SVF nav nekādi labdari - viņi ir baņķieri, kas no mums prasa biznesa plānu, kā nauda tiks atdota," skaidroja Runcis.

Kā norādīja politologs, Tautas partijas (TP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvju izteikumi liecina, ka nav īstas izpratnes par to, kas būtu jādara, un ka nav plāna, kā naudu atdot. Sarunu pārtraukšana ar SVF Latviju varētu "iesēdināt starptautiskā peļķē" un mūsu valsts zaudētu jebkādu prestižu, politiķi parādītu sevi kā nenopietnus, kā tādus, kas netur solījumus. Savukārt Zatlers var viņus "pabakstīt" un ievest pareizās sliedēs.

"Situācija ir kritiska, bet partijas domā par priekšvēlēšanu cīņu. ZZS izteikumi ir nenopietni, viņi domā tikai par savu partiju, nevis iedzīvotājiem," sacīja Runcis.

Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka atzina, ka prezidents mēģinājumis spēlēt strīdus risinātāja un koalīcijas samierinātāja lomu vērtējami ļoti pozitīvi.

"Prezidents mēģinās vest partijas pie prāta, ko jau šogad mēģināja darīt," teica eksperte, gan piebilstot: grūti pateikt, vai Zatleram tas izdosies.

Kažoka norādīja, ka partijas sākušas priekšvēlēšanu kampaņu un nāk ar retoriku: "Neticu, ka izteikumi par iespējamo sarunu pārtraukšanu ar SVF ir kas vairāk par retoriku."

"Situācija ir nopietna, un neticu, ka partijas ies uz valdības gāšanu, zinot, ka nākamgad būs jāstrādā bez naudas," piebilda eksperte.

Sociologs Arnis Kaktiņš uzsvēra, ka situācija esot ļoti nopietna - draud nevis koalīcijas, bet pat pašas Latvijas valsts izjukšana.

"Runa ir par Latvijas nākotni. Ir jautājums, vai politiķi varēs būt pietiekami savākti un vai spēs šādā kritiski svarīgā brīdī izdarīt nepieciešamos darbus. Jo runa ir vairs ne par koalīciju, bet valsti," sacīja Kaktiņš.

Sociologs norādīja, ka sarunas ar SVF diezin ko nevedas un politiķi netiek galā ar savu virsuzdevumu - valsts vadīšanu.

"Ļoti gribētos cerēt, ka Zatlers spēs kaut ko labot. Vai tas izdosies, nezinu, jo prezidenta iespējas ir ļoti ierobežotas, bet ir pozitīvi, ka Zatlers cenšas kaut ko darīt," atzina Kaktiņš.

Kā ziņots, Latvija jau parakstījusi papildināto saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK). Tas bija viens no nosacījumiem, lai Latvija saņemtu otro aizdevuma daļu no Eiropas Kopienas. Jau nākamās nedēļas sākumā Latvijai vajadzētu saņemt no EK 1,2 miljardus eiro (0,84 miljardus latu).

Savukārt vēl aizvien nav noslēgušās sarunas par SVF aizdevuma daļas - 200 miljonu eiro (140,4 miljonus latu) - piešķiršanu Latvijai. Valdību veidojošo partiju sarunas norit smagi, tajās izskanējis pat priekšlikums pagaidām atteikties no vienošanās parakstīšanas ar SVF.

SVF izvirzījis nosacījumu, ka vienošanās teksts, kas paredz starptautiskā aizdevuma sniegšanu, ir jāparaksta visām valdības koalīciju veidojošajām partijām, tādējādi apņemoties to īstenot, apstiprināja valdībai tuvu stāvoši avoti.

Nākamā valdību veidojošās koalīcijas partiju tikšanās par sarunu gaitu ar SVF notiks svētdien, 26.jūlijā.

Finanšu ministrija jau sākusi darbu pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas, kas paredz tā samazināšanu vēl par 500 miljoniem latu, tāpēc jau tagad varot prognozēt, ka gaidāmas smagas sarunas ne tikai ar starptautiskajiem aizdevējiem, bet arī koalīcijas partiju starpā.

"Izdevumu mazināšana būs pietiekami smaga," prognozējis premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Pēc Dombrovska teiktā, nodokļu politikas jomā vienošanās ar SVF varētu būt līdzīga kā ar Eiropas Komisiju - nodokļu paaugstinājums tiks veikts tikai tādā gadījumā, ja valdībai neizdosies nodrošināt noteiktu ieņēmumu pieaugumu.

Kā uzsvēra premjers, jautājums par iespējamu pensiju samazinājumu par 15% esot pilnībā noņemts no dienaskārtības sarunās ar SVF.

Zināmas izmaiņas varētu skart sociālo jomu, tāpat vēl notiekot sarunas par publiskās un privātās partnerības turpmāko īstenošanu Latvijā, skaidroja premjers, uzsverot, ka sarunas ar SVF turpināsies arī nākamnedēļ.

Komentāri (338)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu