Šogad jau astotdaļa armijnieku atvaļinājušies kā invalīdi (245)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šogad Latvijas armijā astotā daļa dienestu pametušo virsnieku un karavīru ir atvaļinājušies kā invalīdi un saņēmuši prāvu kompensāciju, lai gan dzīvojam miera laikā. Turklāt lielākoties invaliditātes grupu un līdz ar to piešķiramo kompensāciju, kas svārstās no 10 000 līdz pat 30 000 latu, esot saņēmuši štāba darbinieki.

Tā svētdien ziņo LNT raidījums TOP10, pētot situāciju un iemeslus pabalstu piešķiršanas jautājumā pēc KNAB šā gada jūlijā ierosinātā kriminālprocesa pret četrām personām par iespējamo kompensāciju izkrāpšanu.

Statistika drūma

KNAB izmeklētāji, ierosinot kriminālprocesu, vismaz pagaidām neapstrīdot piešķirto invaliditātes grupu likumību, bet gan iespējamo kompensāciju izkrāpšanu. TOP10 noskaidrojis, ka 2009.gadā katrs piecpadsmitais karavīrs vai virsnieks, kas atvaļinājās no Latvijas armijas tika atzīts par invalīdu, bet šogad - jau katrs astotais. Tik skarba statistika radot drūmu priekšstatu par to, ko dienests NATO armijā spēj darīt ar cilvēkiem par spīti tam, ka Latvijā dzīvojam miera laikā.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts atzinis, ka ar invaliditātes grupu atvaļināto skaits tiešām esot liels, taču norāda, ka profesionāliem karavīriem un virsniekiem esot izvirzītas ļoti augstas prasības un viņiem tiešām ikdienā jāiztur lielas slodzes. Sārts skaidro: „Pēdējā karjeras posmā virsniekiem karjera beidzas štābā, bet mums darbojas rotācijas sistēma. Tas nozīmē, ka sākumā viņš ir bijis vienībā, varbūt pēc tam smagā misijā.”

Lai karavīrs vai virsnieks tiktu atzīts par invalīdu, viņam jāsaņem veselības stāvokļa novērtējums no ģimenes ārsta. Pēc tam Aizsardzības ministrijas ārstu komisija nosakot cēloņsakarību, ka tiešām gūtie veselības traucējumi ir saistīti ar dienesta pienākumu pildīšanu. Pēdējā institūcija, kas piešķir invaliditātes pakāpi, - Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija - lielākoties veic tikai papīru darbu.

Invaliditāte, jo muguras sāpes

Tieši armijnieku problēmas ar muguru esot sāpju sarakstā Nr.1, kāpēc militārpersonas atvaļinās ar invaliditātes grupu. Tikmēr Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centra nodaļas vadītājs Kaspars Ruks TOP10 paudis viedokli, ka šādas diagnozes varētu uzstādīt lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju: „Ja skatāmies visus Latvijas iedzīvotājus, tad 70% - 80% cilvēku ir saskārušies ar muguras sāpēm. Un, ja viņiem kaut kas ir sāpējis, tad kaut kāda patoloģija tur ir. Lielākajai daļai no šiem cilvēkiem – 80% - ir mēreni traucējumi, pārējiem izteikti.”

Tas vedina domāt, ka patiesībā šādas invaliditātes grupas piešķiršana un līdz ar to prāvā valsts kompensācija, atvaļinoties no dienesta armijā, ir viegli pieejams sava veida tā saucamais bonuss militārpersonām. TOP10 šādai versijai piekrita arī kāda atvaļināta militārpersona, kas drošības dēļ palika anonīma: „Man tas tika piedāvāts, man teica - vai tu gribi dabūt labu naudu un tev vairs nebūs jādomā, kā izdzīvot, jo invaliditāti var nokārtot ļoti ātrā laikā.” Taču šis cilvēks piedāvājumam, ko izteica militārpersonu grupa, nepiekrita. „Man tas lika aizdomāties. Naktī pagulēju, bet tad sapratu - kā es sadzīvošu ar to, ka samērā vesels cilvēks nozogu valstij naudu?” tā intervijā izteicās anonīmā militārpersona.

Kā zināms, KNAB jūlija vidū sāka kriminālprocesu pret četrām personām, tostarp vienu Nacionālo bruņoto spēku darbinieku, kurš par invaliditātes piešķiršanu nokārtošanu no personām pieprasījis līdz pat 3500 latu lielu starpniecības naudu. Kā norāda KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs, izmeklētāji šobrīd pārbaudot vairāk nekā 10 epizodes, taču izmeklēta tiekot iesaistīto amatpersonu noziedzīgā rīcība, nevis piešķirto invaliditātes grupu likumība.

AM vērtēs stingrāk

Ar invaliditātes grupu pēdējo gadu laikā atvaļinājušies arī virkne sabiedrībā pazīstamu augstākā ranga virsnieku. Invaliditātes grupa piešķirta pat bruņoto spēku kultūras dzīves organizētājiem. Šo cilvēku atzīšana par invalīdiem daudzus viņu kolēģus esot apstulbinājusi.

Aizsardzības ministrija, kas šogad atvaļinātajiem armijas invalīdiem izmaksājusi kompensācijās jau 380 000 latu, tomēr ir ieviesusi vairākas izmaiņas savā iekšējā pārbaužu sistēmā, lai gūtu pārliecību, ka invaliditāte tiešām iegūta saistībā ar dienesta pienākumu pildīšanu, nevis ikdienišķām vecuma kaitēm. Turpmāk jebkādu veselības traucējumu parādīšanās un to attīstība būs jāreģistrē ikgadējās veselības pārbaudēs, nevis tikai atvaļinoties. Ja veselības problēmas tiks slēptas, vēlāk uz kompensāciju pretendēt nevarēs. Radikālākas izmaiņas, piemēram, nosakot, ka invaliditātes kompensācijas pienākas tikai misijās dienošajiem vai mācībās cietušajiem, nav plānots ieviest.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts atzinis, ka šobrīd veiktās pārmaiņas invaliditātes grupu noteikšanā un kompensāciju piešķiršanā rezultātus došot ilgākā periodā.

Komentāri (245)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu