Publisko advokāta liecības par Lemberga ietekmi uzņēmumos (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rokasgramata.com

Interneta vietnē "www.rokasgramata.com" šodien publiskotas Šveices advokāta Rūdolfa Meroni liecības, kuras viņš sniedzis tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā.

Liecībās viņš izvērsti stāsta par Lemberga faktisko ietekmi virknē uzņēmumu, dažādu uzņēmējsabiedrību pirkšanu un pārveidošanu Lemberga un viņa ģimenes labuma gūšanai, kā arī apliecina virknes būtisku dokumentu - akciju un akciju apliecību - nodošanu izmeklēšanai.

Shēmo

Meroni liecībās atklājas, ka Ventspils uzņēmumu īpašnieki izmantojuši sarežģītas shēmas to pārvaldē.

Piemēram, 2006.gada 29.jūnijā liecinieka pratināšanas protokolā atspoguļotas Meroni liecības par "Kālija parka" līdzīpašnieces, Šveices kompānijas "Multinord AG" akciju īpašuma tiesībām. Advokāts norāda, ka viņam nav zināms, vai vispār pastāv ar 1993.gada 18.martu datēts trasta līgums starp Lembergu un Vladimiru Krastiņu, ar kuru Krastiņš Lembergam it kā piešķīris tiesības pārstāvēt, lemt un darboties viņa interesēs minētajā kompānijā. Advokāts liecina, ka 16 "Multinord AG" akcijas un kompānijas dokumentus saņēmis "Lemberga kungam" un tās turējis viņa vārdā līdz brīdim, kad "Multinord AG" pārstājusi eksistēt.

Lembergs esot patiesā labuma guvējs

"Patiesais labuma guvējs no šīm akcijām vienmēr ir bijis Aivars Lembergs, proti, līdz 2004.gada februārim. Cik labi es to atceros, mēs nekad neesam saņēmuši instrukcijas, ka akcijas būtu jātur citas personas vārdā," liecina Meroni un iesniedz Lemberga vārdā turētās "Multinord AG" akcijas kā pierādījumus kriminālprocesā.

Minētās akcijas fiziski turētas Meroni advokātu birojā.

"Euridice Corporation N.V." un "Beleggingsmaatschappij Geit B.V" ("Geit B.V") tika nosauktas par "Multinord AG" akcionārēm, jo Aivars Lembergs nevēlējās atklāt "Multinord AG" kontu apkalpojošajai bankai savu kā akciju īpašnieka vārdu. Banka vēlējās noskaidrot, kas ir "Multinord AG" īpašnieki, bet tika informēta, ka akcijas formāli pieder "Euridice" un "Geit B.V", bet Aivars Lembergs turpināja būt par viņa "Multinord" akciju patieso labuma guvēju.

Vaicāts par to, kurš aprēķinājis un lēmis par 1,007 miljonu ASV dolāru dividenžu pārskaitīšanu uz "Euridice" kontu, Meroni stāsta, ka gan šī kompānija, gan "Geit B.V" bijušas saistītas ar menedžmenta kompāniju "Eurocom International Limited". Peļņa, kas tika uzkrāta "Multinord AG", tika pakļauta 35% ieturējuma nodoklim Šveicē, un, lai izvairītos no tā maksāšanas, meklēts risinājums. Sākotnēji nolemts, ka par 1994. komercdarbības gadu netiks izmaksātas dividendes. "Bet akcionāri vienlaikus nolēma, ka par tām pašām summām akcionāriem tiks izsniegti noteikti aizdevumi," stāsta advokāts.

"Mūsu advokātu birojā turēto akciju patiesie labuma guvēji (Aivars Lembergs un Oļegs Stepanovs) instruēja mūs ar Anša Sormuļa kunga starpniecību, ka aizdevums būtu jāizsniedz "Euridice" (..) šā iemesla dēļ starp "Multinord AG" un "Euridice" tika nodibināts un parakstīts aizdevuma līgums un nauda pārskatīta uz "Euridice" bankas kontu," stāsta advokāts.Viņš papildina, ka "Multinord AG" akcionāriem dividendes par 1994.gadu izmaksātas 1996.gada martā.

Meroni liecina, ka "Geit B.V" 100% apmērā pieder Nīderlandes Antiļu salu kompānijai "Euridice Corporation". "Eurocom International Ltd." viens no korporatīvajiem direktoriem ir Lembergs no 1994.gada, un viņa ģimene ir vieni no "Euridice Corporation" patiesā labuma guvējiem. Lemberga vārdā tiek turētas 3000 šīs kompānijas uzrādītāja akciju, Meroni pievienojis krimināllietai šo akciju apliecības.

2006.gada 21.septembra liecinieka pratināšanas protokolā Meroni liecina ka Lembergs, kā arī viņa meita Līga un dēls Anrijs ir patiesie labuma guvēji kompānijā "Kaywood International Ltd", kuras akcionārs ir "Barnes Industries Ltd". Pēdējā sabiedrība pārvaldīšanā pārņemta 1998.gadā, un šī sabiedrība "tika dibināta vai nopirkta kā "plaukta" sabiedrība," stāsta advokāts, apstiprinoši atbildot uz jautājumu, vai jau 1993.gadā Aivars Lembergs bijis "Kaywood International Ltd" akcionārs vai patiesais labuma guvējs.

Uzņēmums reāli nedarbojas

Viņš arī liecina, ka no dokumentiem izriet, ka "Kaywood International Ltd" nekad nav nodarbojusies ar reālu komercdarbību, tai nekad nav bijuši darbinieki un nekad nav bijis biroja. ""Kaywood" dokumentu arhīvā ir "Bachman Trust" iekšējā dokumentācija. Acīmredzami sākotnēji "Bachman Trust" uzskatīja, ka Oļegs Stepanova kungs bija viens no akcionāriem/patiesajiem labuma guvējiem īpašniekiem "Kaywood". Tomēr ir dokuments, kuru parakstījis Džons Nelsons, kurš izskaidro, ka nepareiza informācija bija saņemta sabiedrības pārņemšanas sākotnējā posmā un ka Aivars Lembergs bija vienīgais patiesais labuma guvējs īpašnieks," stāsta liecinieks.

Jautāts, kāda vēl manta bez bankas rēķiniem piederējusi "Kaywood International Ltd", Meroni norāda, ka no dokumentu arhīva, kā arī Aivara Lemberga un viņa pārstāvja Ginta Laiviņa-Laivenieka instrukcijām sapratis, ka sabiedrībai "bija vai ir līdzdalība kapitālā šādās Latvijas sabiedrībās - AS "Venceb", SIA "Lat Transnafta", SIA "Ventako", SIA "Ventplac"".

Viņš atceras, ka lēmumus "Kaywood International Ltd" vārdā attiecībā uz līdzdalību kapitālā pieņēmis Aivars Lembergs un tie tikuši paziņoti sabiedrībām ar Laiviņa-Laivenieka starpniecību. Tāpat Meroni saka, ka ir redzējis dažādus dokumentus saistībā ar "Kaywood International Ltd" izsniegtiem aizdevumiem un akciju/daļu pirkuma līgumiem.

"Nekas nemainījās attiecībā uz "Kaywood" patieso labuma guvēju īpašnieku, un nav šaubu, ka Lembergu ģimene ir vienīgais patiesais labuma guvējs īpašnieks," rezumē Meroni.

Viņš izklāsta arī, pēc paša ieskatiem, "samērā sarežģītu" darījumu ar "Lat Transnafta" likvidāciju un kompānijas pamatkapitāla palielināšanu, aizdevumu izmaksu dalībniekiem, kā arī tam sekojošo pamatkapitāla samazināšanu un starpību izmaksāšanu, kā rezultātā peļņas izmaksa nav tikusi aplikta ar nodokļiem. Pēc pamatkapitāla samazināšanas "Lat Transnafta" pievienota citai sabiedrībai - SIA "Ma Grid".

"Mūsu izpratne bija tāda, ka "Lat Transnaftas" restrukturizācija bija saistīta ar sabiedrības "Naftas parks" pārdošanu "Ventspils naftai". Komerciālās detaļas šajā darījumā kārtoja Laimonis Junkers un Laiviņš-Laivenieks," liecina Meroni.

Viņš liecina par kompānijas "Netherfin Financial Services B.V." dibināšanu un pārņemšanu kopā ar tās mātes sabiedrību "Barnaby International N.V.", atceroties, ka "Netherfi" ieguldījis trīs miljonus ASV dolāru Ventspils Brīvostas pārvaldes darbībā uz uzticības darījuma pamata.

Šā darījuma īstenošanai saņemta rakstiska instrukcija no Anrija Lemberga, kurš "no saviem ārējiem avotiem" bija veicis divus naudas pārskaitījumus uz "Netherfin" kontu 1,83 miljonu ASV dolāru apmērā. 2000.gadā kompānija pārskaitījusi pirmo maksājumu uz Ventspils apvienoto Baltijas banku, vēlāk Anrijs Lembergs "sagādājis" vēl papildu 1,7 miljonus ASV dolāru. Kad Ventspils brīvosta atmaksājusi aizdevumu, attiecīgā naudas summa tikusi atmaksāta "Netherfin".

Nezina, kur radusies nauda

Kā apgalvo Šveices advokāts, "Netherfin" bija un ir sabiedrība, kurā patiesie labuma guvēji īpašnieki ir Lemberga ģimene, un naudas summas šai sabiedrībai sagādājusi īpašnieka puse. ""Netherfin" un "Barnaby" finanšu pārskatos summas tika iegrāmatotas kā aizdevumi. Tās tika izsniegtas netieši, pamatojoties ar vairākiem aizdevuma līgumiem ar "Eurocom International Ltd.". Faktiskos maksājumus nodrošināja Anrijs Lembergs," liecina Meroni, piebilstot: "Mēs nevaram jums precīzi pastāstīt, no kurienes nāca naudas summas."

Tāpat Meroni sīki izstāsta, kāda ir "Netherfin" īpašnieku struktūra, kā arī informē par minētās kompānijas meitas sabiedrībā "NFS" veikto 2,56 miljonu ASV dolāru ieguldījumu, tās pamatkapitāla palielināšanu, kā arī 2005.gada lēmumu pārdot "Netherfin" ieguldījumus Latvijā.

"Mums tika pateikts - lai to izdarītu, ieguldījums vispirms jāpārdod Igaunijas investīciju bankai, tad Anrijam Lembergam un pēc tam kādai trešajai personai par augstu cenu. Mēs izteicām bažas par šādu darījumu shēmu, bet patiesībā mūsu viedokli neviens nejautāja," atzīst Meroni. Viņš atceras, ka darījuma summa bijusi trīs miljoni ASV dolāru.

2005.gada septembrī tika publicēti vairāki avīžu raksti saistībā ar "Netherfin" ieguldījumiem tirdzniecības centrā "Tobago".

Lembergs kļuvis emocionāls

"Man tika pieprasīts piedalīties sanāksmē saistībā ar tiem [rakstiem], kas notika 2005.gada 16.septembrī Ginta Laiviņa birojā. Šajā sapulcē piedalījās Aivars Lembergs, Anrijs Lembergs, Ansis Sormulis un Gints Laiviņš-Laivenieks. Aivars Lembergs bija ļoti neapmierināts ar to, ka "Netherfin" reģistrētā adrese ir tieši tāda pati kā "Geit B.V". Viņš deva daudz nesaprātīgu rīkojumu, un visa saruna bija ļoti emocionāla," atceras advokāts.

Tāpat viņš liecina par "Digentia Corporation" iegādi saistībā ar paredzēto līguma slēgšanu ar Latvijas sabiedrību "Ventrans", norādot, ka "Digentia Corporation" juridiskais īpašnieks ir "Eurocom International Ltd.", kas tur akcijas Lemberga ģimenes interesēs, kuru attiecībā uz šo sabiedrību pārstāv Anrijs Lembergs.

Meroni arī norāda, ka par "Digentia Corporation" darījumiem viņam bijis salīdzinoši nedaudz informācijas, "vienīgi Gints Laiviņš-Laivenieks un Laimonis Junkers zina visus šos faktus kopumā".

Nav dokumentu

2006.gada 23.augusta liecinieka pratināšanas protokolā Meroni liecina par nodibinājumu "Multiport", no kura 23% patiesais labuma guvējs tā izveidošanas gadā - 1996. - bijis Aivars Lembergs, savukārt 2001.gadā, kad "bija nepieciešams deklarēt uz āru "Multiport" nodibinājuma patiesos labuma guvējus," bijusi tikšanās Ventspilī, kuras laikā Aivars Lembergs Meroni "uzstājīgi apgalvoja, ka nevis viņš, bet gan Ansis Sormulis ir patiesais labuma guvējs un ka Ansis Sormulis ir jādeklarē bankā".

"Man šī situācija nepatika," apgalvo Meroni, sakot, ka tikšanās laikā norādījis: jautājumi pienācīgi jādokumentē.

Tomēr beigās "netika parakstīti nekādi dokumenti, kas izskaidrotu, ka Ansis Sormulis ir "Multiport" nodibinājuma patiesais labuma guvējs", saka Meroni un norāda, ka nekad nav ticis grozīts beneficiāru regulējums (saraksts), kā tas bija noteikts 1996.gadā, un visas peļņas izmaksas tika veiktas Lembergu ģimenei. Viņš saka, ka nodibinājums katru gadu nesis ap 3-4 miljonu ASV dolāru peļņu līdz 2003.gadam, kad tas pakāpeniski savu darbību pārtraucis un komercdarbību pēc tam turpinājusi Latvijas sabiedrība "LSF Trans".

Izmaksas no "Multiport" Lembergu ģimenei veiktas caur vairākām firmām - "Orifin Finance and Trade Ltd", "Cartouche Capital Ltd" un "Alasdair Holdings Ltd". Kopumā no 2000.gada maija līdz 2001.gada jūnijam pārskaitīti ap 1,3 miljoniem ASV dolāru, kā arī ap 250 000 ASV dolāru.

Meroni liecina, ka no 2002.gada sākuma tikusi mainīta biznesa struktūra un no 2001.gada tiešas izmaksas Lembergu ģimenei vairs netika veiktas no "Multiport" nodibinājuma. Turpmāk tika izmantota kompānija "Zele Mineral Resources Ltd", viens no kuras beneficiāriem bijusi Lemberga ģimene. Sakot, ka detaļas vēl jāprecizē, Meroni atceras vienu izmaksu caur vairākām sabiedrībām par labu Lembergu ģimenei 9,5 miljonu ASV dolāru apmērā kā samaksu par privatizācijas sertifikātiem, kas iegādāti no Lemberga.

Gribējis legalizēt daļu ofšora

Uz jautājumu, vai varētu apgalvot, ka ar šo maksājumu un līgumu par privatizācijas sertifikātu pirkumu Aivars Lembergs gribēja legalizēt daļu no saviem ofšoru ienākumiem, Meroni atbild: "Rezultāta ziņā tas, visticamāk, tā ir."

2008.gada 28.marta liecinieka papildu pratināšanas protokolā Meroni liecina par 1,6 miljonu ASV dolāru un 1,5 miljonu ASV dolāru pārskaitījumiem "Netherfin", par Lemberga uzdevumā izveidoto šīs kompānijas meitassabiedrību Latvijā - SIA "NFS", kas veidota ar mērķi īstenot nekustamā īpašuma darījumus, izmantojot "naudas līdzekļus, kas tika iegūti iepriekš no SIA "Lat Transnafta"". Par šo darījumu nepieciešamību Meroni informējis Laiviņš-Laivenieks.

Meroni Sormuli nosauc par "vienu no visuzticamākajām Aivara Lemberga personām", kā arī stāsta par "Deloite&Touche" pārstāvja Jāņa Zelmeņa sniegtajām konsultācijām nodokļu jomā, ko Meroni raksturo kā ļoti "agresīvas". Tas liecina, ka "Kaywood International Ltd", viņaprāt, nekad nav veikusi jebkādas darbības, "izņemot daļu turēšanu un dividenžu saņemšanu".

2008.gada 6.maija liecinieka papildu pratināšanas protokolā atspoguļotas Meroni liecības par "Ost Trading & Finance" dibināšanu, tās pārstāvības nodrošināšanu SIA "Lat Transnafta", kā arī par Sormuļa darbībām. Meroni saka: "Šobrīd esmu sapratis, ka Sormulis ir pārstāvējis patiesos kompānijas "Ost Trading&Finance" daļu turētājus." Sormulis rīkojies līdzīgi kā gadījumā ar kompāniju "Ost Services AG", kad pārstāvēja patieso labuma guvēju, tostarp Aivaru Lembergu.

Savs palīgs

Papildu pratināšanas protokolā atspoguļotas Meroni liecības par Aināru Gulbi, viņa ietekmējamību, kā arī kompānijas "Ventk Company Limited" nodibināšanu, tās akciju laidieniem. Viņš norādot, ka "pašā sākumā visus ar kompāniju "Ventk Company Limited" saistītos jautājumus mēs apspriedām un sarakstījāmies par tiem praktiski tikai ar Sormuli. Šajā laikā Sormulis bija vienīgais pārstāvis starp Aivaru Lembergu un mani. Vienmēr Sormulis pārstāvēja Lembergu, un ir pietiekami skaidrs, ka Lembergs bija mūsu glabājumā nodoto kompānijas "Ventk Company Limited" akciju patiesā labuma guvējs." Advokāts noliedz, ka akcijas kādreiz būtu tikušas izsniegtas Jurijam Bespalovam kā nodrošinājums iesniegšanai Lembergam.

Norādot uz to, ka saistībā ar "SWH Riga Zurich AG" un "Ventrans AG" ir sniedzis juridiskas konsultācijas, Meroni atsakās atbildēt uz jautājumiem par šīm kompānijām, taču izstāsta par darbu kompānijas "Tanar Vermoegensbetratungen S.A" korporatīvā direktora pienākumu izpildē. Šī kompānija iegādāta par labu Lembergam un viņa ģimenei saistībā ar "SWH Riga Zurich AG" un "Ventrans AG" akciju iegādi ar atpakaļejošu datumu. Meroni piebilst, ka viņam nav sīkas informācijas un viņš nezina konkrētus apstākļus, kādos Lembergs iegādājies abu minēto kompāniju akcijas.

"Kad 1996.gadā bija sarežģījumi ar [Aināru] Gulbi un [Māri] Forstu, Aivars Lembergs meklēja risinājumu, kā izskaidrot akciju turēšanu šajos uzņēmumos. Lembergs 1996./1997. gadā izdomāja un parakstīja uzticības līgumu ar Vladimiru Krastiņu, saskaņā ar kuru tika it kā pieņemts, ka viņš sākotnēji iegādājās akcijas Vladimira Krastiņa vārdā. Taču tas tika safabricēts tikai pāris gadus vēlāk," liecina Meroni.

Šajā protokolā fiksēts, kā Meroni izsniedz pievienošanai krimināllietai "Ventrans AG" akciju apliecības Nr.66 kopiju, uz kuras ir redzams Lemberga paraksts par šo akciju saņemšanu, dokumenta kopiju ar savu atzīmi par to, ka saņēmis 35 "Ventrans AG" akcijas no Sormuļa, kompānijas "SWH Riga Zurich AG" oriģinālās akciju apliecības, divas šīs kompānijas akciju apliecības ar Lemberga parakstu par to saņemšanu.

2008.gada 5.maija liecinieka pratināšanas protokolā atspoguļotas Meroni atbildes uz jautājumiem par "Abschaa Structure", "VB Forwarding", uz jautājumu par aizdevumu "Ventbunkers", par patiesajiem labuma guvējiem "VB Forwarding", par "The Cerise Trust" un šā trasta patiesajiem labuma guvējiem, par šā trasta darījuma partneriem.

Meroni liecina, ka "The Cerise Trust" ir Aivara Lemberga ģimenes trasts, kas tur un pārvalda visas kompānijas, kas tiek turētas un pārvaldītas, izmantojot "Bachman Trust". Minētajam "The Cerise Trust" piederēja un pieder diezgan daudz uzņēmumu. Meroni pauž uzskati, ka Lembergam un viņa sievai bijušas kredītkartes, kuras izdevusi "Barclays Bank", un tās Lembergs lietojis vairākus gadus.

2008.gada 17.jūnija liecinieka pratināšanas protokolā atspoguļotas Meroni liecības par "VB Forwarding Limited" uzņēmumiem, kas dibināti ""Ventbunkers" patiesā labuma guvējiem". Starp labuma guvējiem tiek minēti Aivars Lembergs, Oļegs Stepanovs un Olafs Berķis.

Jau ziņots, ka 9.augustā šajā mājaslapā tika ievietotas Ventspils mēra Aivara Lemberga dēla Anrija, 16.augustā - meitas Līgas, bet vēlāk arī paša Ventspils mēra kontu pārskatu izdrukas. Visos šajos gadījumos Datu valsts inspekcija (DVI) konstatējusi iespējamu likumpārkāpumu personas datu aizsardzības jomā un vērsusies prokuratūrā, savukārt Valsts policija jau ierosinājusi kriminālprocesu par Anrija un Līgas iespējamo bankas kontu publiskošanu internetā.

Vēlāk mājaslapā tika publicēti vēl vairāki materiāli no tā dēvētās Lemberga krimināllietas sējumiem.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu