Cīnās par HIV slimnieku terapiju ar lētajām Indijas zālēm (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ar protestu pie Eiropas Komisijas pārstāvniecības Rīgā trešdien centās pievērst uzmanību HIV slimnieku medikamentiem. Biedrības „Apvienība HIV.LV” pārstāvji izteikuši bailes, ka Eiropas Savienības plānotais savstarpējais tirdzniecības līgums ar Indiju varētu pārvilkt treknu svītru miljoniem ar HIV inficēto cilvēku iespējām iegādāties lētus medikamentus. Apdraudētas esot arī Latvijas HIV slimnieku intereses, no kuriem jau tāpat visi netiek pie zālēm finansējuma trūkuma dēļ.

LNT ziņas šo trešdien pie Eiropas Komisijas pārstāvniecības Rīgā ēkas novēroja protestētājus ar plakātiem rokās, kas vēstīja - „Rokas nost no lētajām Indijas zālēm!” Tādējādi „Apvienības HIV.LV” pārstāvji šo trešdien solidarizējušies ar starptautiskās organizācijas „Ārsti bez robežām” notiekošo globālo protesta kampaņu.

Apdraudējuma zonā - jaunattīstības valstis

Šī starptautiskā organizācija vērsusi uzmanību uz HIV slimnieku gaidāmajām ārstēšanas problēmām. Organizācija uzskatot, ka Eiropas Savienība un Indija, mēģinot panākt vienošanos par savstarpēju tirdzniecības līgumu, apdraud miljoniem HIV slimnieku, jo īpaši jaunattīstības valstīs.

Pacienti līdz šim tiekot ārstēti ar lētajām Indijas zālēm, kas izgatavotas pēc rietumvalstu farmācijas milžu receptēm, taču - bez attiecīgas patenta maksas. LNT ziņas informē, ka sadarbības sarunas vēl neesot beigušās, taču Eiropas Savienības politika par intelektuālā īpašuma aizsardzību tāpat ir skaidra.

EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis LNT ziņām atzīst: „Ja kāds kopē zāles, protams, ražotās un patenta brīvās zāles, tad likumīgi to darīt ir vismaz ar licenci.” Tikmēr „Apvienības HIV.LV” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis norādījis, ka ar šo protesta akciju tiekot domāts arī par pašmāju HIV slimnieku interesēm.

Latvijā jau tagad visi netiek pie dārgajām zālēm

Proti, ja vien Latvijā būtu atļauts ārstēt ar Indijā ražotajām lētajām un tikpat iedarbīgajām zālēm, tad mūsu valsts ierobežotajos budžeta ietvaros būtu iespējams palīdzēt trīs reizes vairāk HIV slimnieku. Šobrīd, pērkot Eiropas Savienībā pieejamos medikamentus, viena HIV pozitīva pacienta ārstēšana Latvijā izmaksājot ap 5000 latu gadā.

„Šobrīd visiem to zāļu nepietiek, jo tās ir ļoti dārgas. Šobrīd tiek ārstēti 492 pacienti, bet ārstēšana būtu nepieciešama 700 līdz 1200 pacientiem,” tā LNT ziņām teica Molokovskis. HIV slimniekus ar Indijā ražotajiem medikamentiem ārstējot arī Krievijā. Molokovskis lēš, ka Indijā ražotās ģenēriskās zāles esot līdz pat 20 reizes lētākas nekā oriģinālie medikamenti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu