Jauniete iesit un apspļauda večiņu leģionāru dienā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV sižets

Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests vērsies policijā par gadījumu, kad trešdien, Leģionāru atceres dienā, kāda jauniete, konfliktējot pie Brīvības pieminekļa, iepļaukāja večiņu un tai uzspļāva, ceturtdienas vakarā ziņoja LTV.

Pievienots policijas viedoklis

LTV videomateriālā redzams, kā pie Brīvības pieminekļa, kad vēl leģionāru gājiens nebija pietuvojies piemineklim, starp kādu sirmgalvi un jaunu sievieti ar saulesbrillēm izcēlās ideoloģisks strīds.

Sirmgalve uzbļāva, lai krievu maita vācoties uz Krieviju. Uz to jauniete atbildēja ar sitienu sirmgalvei pa seju. Kāds blakus stāvošs vīrietis ar noskūtiem matiem jaunieti atturēja.

"Viņa man teica: maita krieva! Es maita krieva?! Es esmu latviete, es te dzimusi!!" skaļi sauca jauniete. To pateikusi, jaunā sieviete večiņai uzspļāva uz apģērba.

Pazīstamais advokāts Saulvedis Vārpiņš LTV komentēja, ka esot ārkārtīgi sāpīgi apzināties, ka jādzīvo sabiedrībā, kur neciena vecus cilvēkus un drīz vien necienīšot arī bērnus. Advokāts domā, ka notikušais juridiski esot vairāk nekā tikai administratīvais pārkāpums.

"Tas vairāk izskatās pēc krimināla pārkāpuma, bet konkrētie apstākļi ir jāvērtē," sacīja advokāts un norādīja, ka pretējā gadījumā sabiedrībā varot rasties visatļautības sajūta.

Policija izvērtēs večiņas iepļaukāšanu un apspļaudīšanu

Policija izvērtēs gadījumu, kad trešdien, Leģionāru atceres dienā, kāda jauniete, konfliktējot pie Brīvības pieminekļa, iepļaukāja večiņu un viņai uzspļāva.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sigita Pildava teica, ka policija izvērtēšot šo konkrēto gadījumu, taču jebkurā gadījumā nepieciešams cietušās puses iesniegums. Ja kāds šajā konfliktā jutās aizskarts, tad viņam bija iespēja jau tajā brīdī vērsties pie policijas, kuras pārstāvju pie Brīvības pieminekļa bija simtiem, piebilda Pildava.

Uz jautājumu, kāpēc policija uzreiz neiejaucās konflikta apturēšanā, Pildava atbildēja: "Pieredze liecina, ka iejaukšanās divu konfliktējošu pušu strīda izšķiršanā šādā masu pasākumā, kur tiek pausti radikāli pretēji viedokļi, varēja izraisīt dzirksteles efektu, proti, agresija var parādīties arī citiem masu pasākuma dalībniekiem. Turklāt policija vienmēr šādos masu pasākumos konfliktus piefiksē un pēc tam analizē, vai tajos nav saskatāmas pārkāpuma pazīmes."

Iesniegums ar uzfilmēto video tiks nodots likumsargiem

Jau ziņojām, ka bez nopietniem incidentiem trešdien beidzās leģionāru piemiņas gājiens no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, kur gājiena dalībniekus sagaidīja tā pretinieki. Neviens netika aizturēts. Pēc policijas aplēsēm, gājienā piedalījās 2500 līdz 3000 cilvēku, savukārt gājiena pretinieku vidū bija vairāki desmiti cilvēku.

Iepriekš Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve, pakļaudamies Rīgas pilsētas vadības spiedienam un acīmredzot neinformēts par LR likumdošanu un Satversmē definētajām iedzīvotāju tiesībām, aizliedza visus sešus pieteiktos 16.marta pasākumus. Taču tiesa apmierināja "Daugavas vanagu Latvijā", biedrību "Pilsoņu un nepilsoņu savienības" un "Latvijas Antifašistiskā komitejas" sūdzības, tāpēc viņu iecerētie pasākumi varēja notikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu