Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā nemazinās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā pašlaik nemazinās, informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule norādīja, ka pērn ar tuberkulozi pirmajos sešos mēnešos saslima 375 cilvēki jeb 16,5 uz 100 tūkstošiem cilvēku. Savukārt šogad sešos mēnešos – 380 cilvēku jeb 16,9 saslimušie uz 100 tūkstošiem.

Latvijā visaugstākā saslimstība ar tuberkulozi fiksēta Rēzeknes reģionā (35,7 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju); Saldus reģionā (30,5 saslimušie uz 100 000 cilvēku); Liepājas reģionā ( 30,3 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju).

35% no tuberkulozes upuriem pagājušajā gadā miruši pirmajā saslimšanas mēnesī pēc diagnozes uzstādīšanas. Tas varētu liecināt par novēlotu diagnostiku, jo daudzi cilvēki šajos ekonomiskajos apstākļos pie ārsta dodas tikai galēju apstākļu spiesti, klāstījusi Cīrule.

LIC speciālisti, kuru profesionālā darbība saistīta ar infekciju slimības aprūpes un profilakses jautājumiem tieši tuberkulozes (TB) un HIV infekcijas jomā, šonedēļ tikušies ar tuberkulozes Eiropas nevalstisko organizāciju koalīcijas vadītājiem.

Lai tiktos ar veselības aprūpes iestādēm, kurām jau izveidojusies pieredze sadarbībā ar NVO, kā arī lai tiktos ar Latvijas NVO, kas sabiedrību izglītojošo darbību veic TB un HIV jomās, Rīgā bija ieradušies Tuberkulozes Eiropas koalīcijas (TBEC) līderi. Vizītes mērķis bija paplašināt TBEC sadarbību ar valstīm, kurās ir augsta TB riska pakāpe.

Latvija ir viena no piecām ES dalībvalstīm, kas iekļauta riska zonā starp 18 TB apkarošanas un aizsardzības prioritātes reģiona valstīm pasaulē.

Apspriedes laikā notikušas sarunas, diskusijas, darbības prezentācija ar mērķi uzzināt vairāk par veselības sistēmas politiku, tās nākotnes vadlīnijām, ko vēlas īstenot TB Eiropas koalīcija.

Apspriedē atzinīgi tika novērtēta LIC sadarbība ar NVO "DIA+LOGS", biedrību "Atbalsta grupa inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem" (AGIHAS) un biedrību "Trepes".

Viesi kopā ar apspriedes dalībniekiem apmeklēja arī LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīniku. Pārrunāta pašreizējā situācija saistībā ar tuberkulozes ārstniecības un profilakses jautājumiem. Tika nolemts, ka TBEC īpaši ziņos par galvenajiem darbības virzieniem, kuros aicinātas piedalīties arī Latvijas NVO, kas darbojas TB atbalsta jomā, kā arī pacientu organizācijas un HIV tīkla organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu