Jaunā koalīcija vienojusies par amatu sadali valdībā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauno valdības koalīciju veidojošās partijas - Zatlera Reformu partija (ZRP), "Vienotība" un Nacionālā apvienība - piektdienas vakarā pēc vairāku stundu ilgām sarunām vienojušās par ministru portfeļu sadalījumu, pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis. Pagaidām gan oficiāli vēl netiek atklātas personālijas.

Papildināts viss teksts un pievienots video.

Zatlera Reformu partijai (ZRP) tiks Izglītības un zinātnes ministrija, kurai papildus tiks tāda funkcija kā sabiedrības integrācija uz latviešu valodas pamata, kuru pārņems no Kultūras ministrijas. ZRP tiks arī Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kā arī Saeimas priekšsēdētāja amats, uz kuru kandidēs partijas vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers.

"Vienotībai" būs premjera amats, Finanšu ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija.

Savukārt nacionālajai apvienībai būs Kultūras ministrija, kurai tiks saglabāta nacionālās identitātes politika, Tieslietu ministrija, kā arī parlamentāro sekretāru amati VARAM un Veselības ministrijā.

Savukārt satiksmes ministrs būs bezpartejisks, un par ministriju solidāru atbildību uzņemsies ZRP un "Vienotība".

Koalīcijas partneri vienojās pie Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas izveidot Valstiskās audzināšanas apakškomisiju, ko vadīs nacionālās apvienības pārstāvis. Partneri vienojās arī pie Pilsonības likuma grozījumiem paredzēt Pilsonības likuma izpildes komisiju pārveidot par Sabiedrības saliedētības komisiju, bet nekavējoties paredzēts sabiedrības saliedētības funkciju nodot šai komisijai, kā arī komisijas vadību nodot nacionālās apvienības pārstāvim.

Dombrovskis norādīja, ka līdz neformālām konsultācijām ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu iespējamos ministru amatu kandidātus publiski nenosauks. Tas, iespējams, varētu notikt svētdien, 16.oktobrī, pieļāva premjers.

Dombrovskis nemācēja nosaukt konkrētu datumu, kad varētu tikt apstiprināta jaunā valdība, vien norādīja, ka tas varētu būt nākamnedēļ - trešdien vai ceturtdien. Premjers norādīja, ka partiju eksperti jau rīt, 15.oktobrī, sāks strādāt, lai uz nākamās nedēļas sākumu varētu sagatavot valdības deklarācijas projektu.

Piektdien pārrunātas arī partiju viedokļu atšķirības, un partijas respektē vienošanās par koalīcijas izveidi un modeli, teica Dombrovskis.

Neoficiāli atsevišķas personālijas ir minētas

Kā liecina neoficiāla informācija, finanšu ministra amatu varētu saglabāt Andris Vilks (V), labklājības ministra amatu varētu ieņemt Ilze Viņķele (V), aizsardzības ministra amatu - Artis Pabriks (V), veselības ministra amatu - Ingrīda Circene (V), bet zemkopības ministra amatu - Laimdota Straujuma vai kāds cits kandidāts - šis jautājums vēl neesot izlemts.

Izglītības ministra amatu varētu ieņemt Roberts Ķīlis, iekšlietu ministra - Rihards Kozlovskis, ārlietu ministra - Edgars Rinkēvičs, savukārt par VARAM un EM vadību ZRP iekšēji vēl neesot izlemts, bet vienu no šiem amatiem varētu ieņemt Edmunds Sprūdžs.

Pagaidām neesot īsti skaidrs, ko nacionālā apvienība varētu deleģēt kultūras ministra amatam, kuram kā kandidāte minēta Inese Laizāne (VL-TB/LNNK). Tāpat vēl neesot skaidrs, kurš no VL-TB/LNNK vadīs Tieslietu ministriju. Te izskanējušas versijas gan par Gaidi Bērziņu, gan Baibu Broku. Kā VARAM parlamentārais sekretārs varētu būt Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Bezpartejiskais satiksmes ministrs varētu būt bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis vai kāds cits kandidāts.

Zatlers ir apmierināts ar ministriju sadalījumu

ZRP vadītājs Valdis Zatlers teica, ka sarunas par valdības veidošanu bijušas pragmatiskas un ņemtas vērā "katras partijas pragmatiskās spējas rīcības plāna sastādīšanai". Esot skaidrs, kura partija var uzņemties atbildību par konkrētām sfērām, bet amatu dalīšanas laiks bijis gana īss.

"Šīs ir ministrijas, kurās mums ir programma un kurās mums ir ministru amatu kandidāti, kas varētu tās īstenot. Protams, mēs gribējām vēl Zemkopības ministriju, bet visu nevar gribēt. Šis ir kompromiss, un tas mūs apmierina," teica Zatlers.

Darbs turpināsies arī brīvdienās

Valdības deklarācijas veidošana turpināsies sestdien un svētdien, iesaistoties potenciālajiem ministru amatu kandidātiem.

NA viens no vadītājiem Raivis Dzintars norādīja, ka ambīcijas pēc amatiem nav spēlējušas galveno lomu, ko pierāda arī tas, ka NA piekritusi uzņemties atsevišķu jomu parlamentāro sekretāru funkcijas, kā arī sabiedrības saliedētībai veltītas komisijas Saeimā un "ministriju skaits nav galvenais".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu