Piesolīta Jaungada dāvana, ja parakstīsies par krievu valodu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds autoservisa darbinieks, kurš sevi uzskata par Latvijas patriotu, paudis sašutumu par to, ka darba devējs viņam un pārējiem darbiniekiem piesolījis Jaungada dāvanu, ja vien viņi aizies parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, pirmdien vēstīja LNT raidījums "Tautas balss".

Mudina iet parakstīties pat darba laikā

Autoservisa darbinieks vēlējās palikt anonīms un neatklāja, kurā tieši autoservisā darba devējs mudinājis parakstīties par krievu valodu. Viņš "Tautas balsij" vien atklājis adresi, kur viens otram blakus darbojas trīs autoservisi. Un tiem, iespējams, ir viens un tas pats īpašnieks.

Turp aizbraucot, raidījumam tā arī neizdevās neko vairāk uzzināt par šādu darbinieku stimulēšanu iet parakstīties. Arī servisa pagalmā nejauši sastaptie darbinieki teicās neko nezinām. Savukārt vīrietis, kurš sevi uzskata par Latvijas patriotu, atzina, ka juties aizskarts no sava darba devēja puses.

Kad valstī novembrī norisinājās parakstu vākšana, viņš no sava darba devēja esot saņēmis e-pasta vēstuli. Tajā krievu valodā visi darbinieki tikuši aicināti iet parakstīties un balsot par krievu valodu kā otro valsts valodu, pretim solot Jaungada dāvanu. Vēstulē bijis norādīts arī vietu saraksts, kur viņi var iet parakstīties pat darba laikā.

CVK nesaskata pārkāpumu un iesaka tiesāties

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, komentējot šo gadījumu "Tautas balsij", atzina, ka nesaskata tajā likuma pārkāpumu. Šī neesot pirmā parakstu vākšana Latvijā, tādēļ vienmēr esot bijuši tādi vairāk vai mazāk aktīvi darba devēji, kuri pauduši savus uzskatus darbiniekiem, sacīja Cimdars.

Tādēļ autoservisa priekšnieka iespējamais solījums esot ierindojams politisko solījumu kategorijā. "Atšķirībā no vēlēšanām es šeit nesaskatu tiešu vēlētāja gribas iespaidošanu. Balsu pirkšana vairāk ir attiecināma uz vēlēšanām un referendumiem, tur kur mēs jau neatgriezeniski izlemjam, kāds ir liktenis vienam vai otram jautājumam," skaidroja Cimdars.

CVK priekšsēdētājs šo anonīmā vīrieša stāstīto "Tautas balsij" drīzāk uzskata par ētisku pārkāpumu. Likumdošanā nav noteikts, ka darba devējs nevarētu solīt labumus šādā situācijā. CVK šajā gadījumā nebūs soģis, jo neesot eksperti "tik niansētos jautājumos".

"Bet, ja cilvēks jūtas, ka viņa tiesības ir aizskartas uz uzskatu brīvību vai kā savādāk, tad tādā gadījumā tas jārisina tiesiskā valstī tiesas ceļā," ieteica Cimdars. Ja pēc vēršanās tiesā šis te darbinieks tiktu atlaists no darba, tad to varētu vērtēt jau kā diskrimināciju.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu