RD opozīcija aicina nosodīt ielu nosaukumus divās valodās (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partiju apvienības «Vienotība» Rīgas domes frakcijas deputāti nosoda atsevišķu aktīvistu ieceres ielu nosaukumu plāksnītes izvietot divās valodās un aicina arī Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) vērsties pret šādu iniciatīvu.

Atsaucoties uz publiskajā vidē parādījušos informāciju, ka Rīgā, iespējams, šonedēļ pie vairākiem privātiem un daudzdzīvokļu namiem tiek plānots piestiprināt ielu nosaukumu plāksnītes divās valodās, pašvaldības opozīcijas deputāti aicina Ušakovu stingri nosodīt akcijas rīkotājus, aģentūru LETA informēja deputātu palīdze Kristīne Ancāne.

«Ušakovam ir jārīkojas preventīvi, norādot akcijas rīkotājiem, ka Rīgas mēra pakļautībā esošā pašvaldības policija nepieļaus likuma pārkāpšanu,» mudina opozīcijas domnieki, atgādinot, ka Valsts valodas likums ielu nosaukumu plāksnīšu izvietošanu paredz tikai valsts valodā.

«Vienotības» deputāti atgādina, ka Rīgas domes priekšsēdētājs un politiskās apvienības «Saskaņas centrs» vadītājs Ušakovs parakstījās par krievu valodu kā otru valsts valodu, taču vairākums Latvijā dzīvojošo pilsoņu šo ideju noraidīja. Tāpēc domnieki aicina Ušakovu aizstāvēt pilsoņus un likuma intereses, nevis savus politiski sabiedrotos.

Kā ziņots, biedrības «Dzimtā valoda» pārstāvis Jegvēņijs Osipovs pie savas privātmājas Liepājā, Ezerkrasta mikrorajonā, martā piestiprinājis plāksnīti ar ielas nosaukumu latviešu un krievu valodā. Ar šādu akciju viņš vēlas panākt, lai pilsētās, kurās daudz iedzīvotāju referendumā atbalstīja otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ielu nosaukumus turpmāk rakstītu divās valodās. Osipova piemēram nolēmis sekot arī Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs (SC) un citi līdzīgi domājošie.

Valsts valodas centra speciālisti uzsver, ka Valsts valodas likums, 2005.gadā izdotie Ministru kabineta noteikumi par valodu lietošanu informācijā, kā arī pašvaldību saistošie noteikumi neparedz ielas nosaukuma plāksnītes divās valodās. Tādēļ tie iedzīvotāji, kuri ir izvietojuši ielu nosaukumu plāksnītes divās valodās vai grasās to darīt, pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu