No 2013.gada dubultos māmiņu algu griestus (231)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība otrdien nolēma no 2013.gada palielināt izmaksu griestus māmiņu algām jeb vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju un veicinātu nodokļu samaksu, pastāstīja labklājības ministres palīdze Kristīne Liepa.

Patlaban ir spēkā 2009. gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem, kas iepriekš bija noteikti līdz 2014. gada 31.decembrim.

Tie noteica, ka, izmaksājot vecāku pabalstu par bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Savukārt no 2013.gada 1.janvāra maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Tāpat kopš 2010.gada maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmērs ir noteikts 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tā maksimālais izmaksājamais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Maternitātes un paternitātes pabalstu arī pēc 2012.gada 31.decembra piešķirs 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

«Šī ir laba ziņa topošajiem vecākiem, jo valdība atbalstīja priekšlikumu, kas faktiski 90% jauno vecāku atceļ vecāku pabalsta izmaksas griestus,»

žurnālistiem otrdien pēc valdības slēgtās sēdes pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība»).

Viņa norādīja, ka šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka «tas ir pietiekami nozīmīgs stimuls vecākiem, kas spēj savas ģimenes nodrošināt ar ienākumiem no darba, tas viennozīmīgi atjauno un stiprina ticību sociālajai sistēmai».

Uz jautājumu, kādēļ pabalstu griesti ir dubultoti, bet ne atcelti pilnībā, kā tas bija pirms krīzes, Viņķele atbildēja: «Lai gan iespējas atteikties no vairākiem ierobežojumiem salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir būtiski uzlabojušās, tomēr sociālajam budžetam nākamgad jebkurā gadījumā būs jāaizņemas no pamatbudžeta, kas nozīmē, ka pilnībā atgriezties pirmskrīzes situācijā mēs diemžēl vēl nevaram.»

Izmaiņām vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmēros no 2013.gada 1.janvāra, salīdzinot ar 2013. līdz 2014.gadā plānotajiem izdevumiem, papildus būs nepieciešami 6,5 miljoni latu 2013.gadā, savukārt 2014.gadā – 6,7 miljoni latu, salīdzinot ar 2012.gadā plānotajiem izdevumiem: 2013.gadā 7,1 miljons latu, 2014.gadā – 9,2 miljoni latu.

Vienlaikus plānots, ka ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas pašlaik ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Labklājības ministrijas (LM) aprēķini liecina, ka ģimenes valsts pabalsta izmaksas turpināšanai 2013.gadā valsts budžetā nepieciešamā summa būs 28,8 miljoni latu, 2014.gadā – 28,5 miljoni latu. Plānots, ka 2015.gadā, lai izmaksātu diferencētos pabalstus, būs vajadzīgi 46,5 miljoni latu.

«Paaugstinot vecāku pabalstu griestus, tiks sniegts būtisks atbalsts personām ar vidējiem ienākumiem, kas viņus varētu motivēt saņemties lēmumam arī otrajam un trešajam bērnam.

Turklāt ar vecāku pabalsta griestu pacelšanu tiks panākts lielāks balanss starp ienākumu grupām,» paziņojumā presei norāda labklājības ministre Ilze Viņķele.

Pašreizējā situācijā pabalsta griestu paaugstināšana maksimālo iespējamo atbalsta saņēmēju skaitu palielinās par 20% personu, un paliks vairs tikai 15% personu, kuru bruto ienākumi ir virs 700 latiem un kuriem šis pabalsts nekalpo par galveno motivāciju, lai izšķirtos par bērnu laišanu pasaulē.

Pašlaik ir spēkā 2009.gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem, kas iepriekš bija noteikti līdz 2014.gada 31.decembrim.

LM uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru ierobežojumu turpmāka piemērošana ģimenēm ar bērniem izmaksājamiem pabalstiem negatīvi ietekmē cilvēku motivāciju legāli strādāt un veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī neveicina demogrāfiskās situācijas uzlabošanos valstī. Tāpēc turpmākā ierobežojumu piemērošana vairs nebūtu sociālekonomiski lietderīga, teikts LM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā.

Pašlaik spēkā ir 2009.gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem. Tie noteic, ka, izmaksājot vecāku pabalstu par bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, to maksimālais apmērs ir 350 latu mēnesī un 50% no summas virs šīs summas. Tāpat kopš 2010.gada maternitātes un paternitātes pabalsta apmērs ir noteikts 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Lai īstenotu ieceri no 2013.gada 1.janvāra atcelt apmēru ierobežojumus maternitātes pabalstam, paternitātes pabalstam un vecāku pabalstam, būs jāveic grozījumi vairākos likumos.

Par tiem vēl būs jālemj Saeimai.

Komentāri (231)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu