Māmiņu algu maksāšanu varētu pagarināt līdz pusotram gadam (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecāku pabalsta jeb tā saucamās māmiņu algas maksāšana nevis gadu, bet līdz bērna pusotra gada vecumam papildus nākamgad prasītu 17,6 miljonus latu, otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Pabalstu politiskas nodaļas pārstāve Ināra Baranovska.

LM nākusi klajā ar vairākiem aprēķiniem, tostarp cik maksātu gan māmiņalgu griestu atcelšana, gan pabalsta maksāšana ilgāku laiku.

Ar datiem tika iepazīstināti Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti, kuri vienojušies savās frakcijās pārrunāt priekšlikumu par māmiņu algu izmaksu ilgāku laika posmu, nekā tas ir pašlaik. Taču tā nebija vienīgā ideja, kas tika izvirzīta komisijas sēdē ar mērķi palielināt dzimstību un sekmēt jauno vecāku izšķiršanos par otro un trešo bērnu.

Rēķina, cik izmaksātu pabalsta saņemšanas perioda pagarināšana

Baranovska informēja, ka papildus nepieciešamie valsts sociālās apdrošināšanas budžeta līdzekļi, ja no nākamā gada pagarina vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu no gada līdz bērna pusotram gadam, 2013.gadā būtu 17,6 miljoni latu, 2014.gadā – 18,2 miljoni, bet 2015.gadā – 20,5 miljoni.

Ministrija arī veikusi aprēķinus, cik izmaksātu, ja atceltu ekonomiskās krīzes laikā noteiktos māmiņu algu griestus un pabalstu vecāki varētu saņemt pilnā apmērā. 2013.gadā tam papildus būtu nepieciešami 3,4 miljoni, bet 2014.gadā – 3,5 miljoni.

Savukārt, ja atceltu gan griestus, gan pagarinātu pabalsta izmaksu līdz bērna pusotra gada vecumam, 2013.gadā papildus būtu nepieciešami 22,5 miljoni latu, 2014.gadā – 23,3 miljoni latu, bet 2015.gadā – 20,5 miljoni latu.

Priekšlikumi, ko deputāti apsvērs, ir – atcelt izmaksu ierobežojumus, iespējams, nosakot maksimālo summu; pabalstu aprēķināt no abu vecāku iemaksām; bērna kopšanas pabalstu, ko maksā nenodarbinātām personām, noteikt 70% apmērā no minimālās algas; atļaut pabalstu saņemt arī strādājošām māmiņām, iespējams, samazinātā apmērā.

«Budžeta grozījumi nāks septembrī, un nākamā gada budžets būs oktobrī. Faktiski līdz tam mums ir jāizstrādā savs skaidrs redzējums, piedāvājums,» sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Termiņš priekšlikumu apspriešanai nav noteikts, taču Parādnieks uzskata, ka priekšlikumiem vajadzētu būt sagatavotiem līdz rudenim.

Ja varētu atļauties, vēlētos trīs bērnus

Jau vēstīts, ka ar ģimenes cilvēku aptaujas rezultātiem nākusi klajā organizācija «Māmiņu klubs». Tie parāda, ka 51% ģimeņu vēlētos vismaz trīs bērnus, ja vien to varētu atļauties.

Vecāki šajā aptaujā arī atzinuši, ka labāk tā saucamo māmiņu algu jeb vecāku pabalstu saņemtu ilgāku laiku, nevis iestātos par pabalstu griestu atcelšanu.

Valdība otrdien nolēma no nākamā gada palielināt izmaksu griestus māmiņu algām jeb vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju un veicinātu nodokļu samaksu. Par likuma izmaiņām vēl būs jālemj Saeimai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu