Kriminālstatistikas pārvaldē darbs ar spaisa izpēti trīskāršojies (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē gada laikā pārbaudīto augu maisījumu apjoms ir trīskāršojies. Tādu, kurā nebūtu sintētisko kanabinoīdu, eksperti vēl nav redzējuši. Tātad – tie visi ir bīstami un var novest pie legālas nāves.

Arī policijā Latvijas Televīzijai apliecina, ka visos augu maisījumos, kas analizēti laboratorijā, atrasti sintētiskie kanabinoīdi. Taču jautājums ir - vai visas šīs atklātās ķīmiskās formulas ir iekļautas Latvijā pagaidu aizliegto vielu sarakstā? Šis saraksts maisījumu izgatavotājiem ir gluži vai Bībeles vietā.

Uz katru jaunu aizliegumu viņi reaģē nekavējoties –

izplatot atkal jaunu ķīmisku formulu.

Kriminālistikas pārvaldes laboratorijā nonāk tie maisījumi, kas atņemti "legālās nāves» tirgoņiem.

Ietekme - principā neparedzama

Sintētiskie kanabinoīdi, ko izmanto «spaisa» radīšanā, rada virkni nepatīkamu seku: domāšanas traucējumus, nesakarīgu runu, agresivitāti, paranoju, dažreiz pat lietotājs, ja tā var teikt, iestrēgst vienā pozā.

Dewils weed, šis ir goga-goga, šis- vislabākais – trin trava - Uz Kriminālistikas pārvaldes Ķīmisko ekspertīžu nodaļas laboratorijas galda – kārtējās pakas ar augu maisījumiem. Katra paka nozīmē vienu kriminālprocesu. Tātad šodien kopā – seši. Ekspertam drīkst filmēt rokas. Seju – nē.

Ķīmisko ekspertīžu nodaļas eksperts -

Viena izpētes objekta laiks ir aptuveni stunda.

Mēs sveram, beram, mēram un tad vēl analizējam. Šī te ir ultraskaņas vanna. Tas ir paātrinājums, lai izdalītu vielu

Darba apjoms ar spaisu pēdējā laikā ir trīskāršojies

Un paātrinājums ekspertiem tiešām ir vajadzīgs, jo darba apjoms ar spaisu pēdējā laikā ir trīskāršojies. No 2012. gada novembra līdz 2013. gada martam izpildītas 1236 ekspertīzes, no tām – 156 tā sauktajam spaisam. No pērnā gada novembra līdz šī gada martam jau 1325 ekspertīzes. No tām 538ņas – spaisam. Rindā gaida 790-it neizpildītas ekspertīzes. Vairāk nekā puse no tām – augu maisījumiem. Gandrīz pilnīgi visos spaisa paraugos ir atklāti sintētiskie kanabionīdi, kas uzpūsti augu masai.

Eksperts - Sintētiski sintezēta viela, pulveris, cits ņem acetonu, cits ko citu, paņem un apsmidzina.

Galavārds pieder gāzu hromatogrāfam

Tāds ir Rīgā, Daugavpilī un Valmierā, šogad beidzot būs arī Liepājā. Aparāts analīžu rezultātus salīdzina ar Eiropas ekspertīžu iestāžu asociācijas bibliotēkas datiem - Tur ir visas esošās un jaunās vielas. Un mēs to sarakstu regulāri papildinām. Šis ir vielas spektrs. Šis ir bibliotēkas spektrs. Saskan 99 %.

Eksperts - Policija redz visu! Mums ir iespēja noteikt un vienmēr, visos paraugos, viens sintētiskais kanabionīds noteikti ir. Nav tā, ka policija neko nevar izdarīt. Bet mums rokas sasien likums un tas, ka daudzas vielas ir aizliegtas ar pagaidu aizliegumu.

Andrejs Siņavins, Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks -

Pagaidu aizliegumi nedarbojas.

2013. gadā aizliedza 33 vielas un pēc mēneša mēs vairs nevienu paraugos neatradām. Noziedzīgā pasaule seko līdzi katrām izmaiņām seko.

Tāpēc arī policisti, līdzīgi kā narkologi, nešaubās – cīņu ar šo maisījumu izgatavotājiem

var uzvarēt, tikai pilnībā aizliedzot šīs vielas tirgot.

Arī policijā Latvijas televīzijai apliecina, ka visos augu maisījumos, kas analizēti laboratorijā, atrasti sintētiskie kanabionīdi vai to maisījumi! Taču jautājums ir, vai visas šīs atklātās vielas ir iekļautas Latvijā aizliegto vielu sarakstā. Tas maisījumu izgatavotājiem ir gluži vai Bībeles vietā. Un viņi uz katru jaunu aizliegumu reaģē nekavējoties –

liekot savā nāves biznesā jaunu ķīmisku formulu.
Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu