Latvijas ĀM pieprasa Krievijai darīt visu, lai netraucētu aviokatastrofas starptautiskajai izmeklēšanai (88)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas Ārlietu ministrija (AM) pieprasa Krievijai darīt visu, lai netiktu traucēta Ukrainā separātistu kontrolētajā teritorijā notikušās aviokatastrofas starptautiska izmeklēšana, sacīja ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Lai izteiktu šo pieprasījumu, ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs šodien uz sarunu bija uzaicinājis Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu.

Latvija izsaka neapmierinātību ar to, ka tiek traucēta traģēdijas izmeklēšana, un pieprasa Krieviju darīt visu, lai vainīgie par traģēdijas izraisīšanu tiek saukti pie atbildības. Krievijai ir jāsaprot situācijas svarīgums, kritiskums un sava loma šajā situācijā, norādījis Pildegovičs, akcentējot, ka Ukrainas separātistu apbruņošana nav pieņemama.

Latvijas puse uzsvēra, ka līdz ar minēto notikumu situācija no Ukrainas krīzes ir kļuvusi par pasaules krīzi, tāpēc mūsu valsts aicina Krieviju nodrošināt savas robežas kontroli, lai separātisti nevarētu iekļūt Ukrainas teritorijā, kā arī brīvi pārvietoties no vienas valsts uz otru valsti.

Vešņakovs uzklausīja Pildegoviča sacīto un solīja par to informēt Krievijas ĀM.

Latvija uzskata, ka nedrīkst pieļaut aviokatastrofas cēloņu pierādījumu iznīcināšanu un necienīgu izturēšanos pret bojā gājušo ķermeņiem, piebilda Eihenbaums. Tāpat nav pieņemams, ka tiek ierobežots starptautisko novērotāju laiks, kurā viņi drīkst uzturēties traģēdijas vietā.

Jau ziņots, ka 17.jūlijā virs prokrieviski noskaņoto separātistu kontrolētā reģiona Ukrainas austrumos tika notriekta «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, nogalinot 298 cilvēkus, kas tajā atradās.

Domājams, ka lidmašīnu notriekuši separātisti ar zeme-gaiss raķeti, ko ieguvuši no Krievijas.

Rietumu līderi aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izmantot savu ietekmi, lai pārliecinātu separātistus atdot avārijā bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas un atļaut pilnīgu piekļuvi avārijas vietai.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu