VKPAI vērtēs zīmes «RĪGA» atbilstību aizsargājama kultūrvēsturiska objekta statusam (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) mēneša laikā izvērtēs saņemto priekšlikumu robežzīmei «RĪGA» noteikt valsts aizsargājama kultūrvēsturiska objekta statusu, kurā jau ilgāku laiku garumzīme ir aizstāta ar sirsniņu, informēja VKPAI vadītājs Juris Dambis.

Dambis apstiprina, ka inspekcijā saņemts iesniegums no Ilmāra Latkovska. «Jebkura fiziska vai juridiska persona var ierosināt kāda objekta iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Mums ir izstrādāta sistēma kādā veidā mēs izvērtējam šos jautājumus un tuvākajās dienās šī izvērtēšana sāksies,» teica Dambis. Viņš prognozē, ka izvērtējums ilgs mēnesi, jo šāds jautājums neprasa īpaši lielu izpēti.

Komentējot Rīgas zīmes pārveidošanas faktu, Dambis norādīja, ka ir jānodala pieminekļa statusa jautājums no pašas zīmes pārveidošanas fakta.

«Mans personīgais viedoklis ir, ka šie veiktie pārveidojumi ir nekorekti. Varētu pat teikt - naivi. Man kā arhitektam un speciālistam tie nav pieņemami,» savu nostāju pauda Dambis.

Inspekcijā ir vērsusies arī Latvijas Dizaineru savienība (LDS). Tās priekšsēdētājs ir izsūtījusi atklātu vēstuli, kas adresēta Valsts valodas centram, Rīgas domes Satiksmes departamentam, Rīgas domei, Rīgas pilsētas būvvaldei un arī VKPAI.

Atklātajā vēstulē norādīts, ka mākslinieka Valda Celma pirms 34 gadiem izstrādātās robežzīmes «RĪGA» pārveidē saskatāma manipulāciju virkne, kas rada nepieņemamus izkropļojumus attieksmē pret Valsts valodas likumā noteikto latviešu valodas statusu un tiesisko nihilismu pret intelektuālo īpašumu. Vēstulē uzsvērts, ka Valda Celma, kurš ir arī LDS biedrs, izstrādātā zīme ir autortiesību objekts, uz kuru attiecas autora intelektuālā īpašuma neatsavināmās personiskās tiesības.

Jau ziņojts, ka Valsts valodas centrs ir ierosinājis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par garumzīmes nelietošanu uz Rīgas robežzīmes «RĪGA».

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu