Latvija veiks savā vēsturē pirmo iemaksu ANO miera uzturēšanas operācijas budžetā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija veiks savā vēsturē pirmo brīvprātīgo iemaksu ANO miera uzturēšanas operācijas budžetā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts, kuru pirmdien skatīs valdība.

Latvija veiks iemaksu 25 000 eiro apmērā Apvienoto Nāciju Organizācijas Norobežošanas novērošanas spēku misijas (United Nations Disengagement Observer Force - UNDOF) budžetā. UNDOF, kas izvietoti Golānas augstienēs starp Sīriju un Izraēlu, nodibināti ar ANO Drošības padomes 1974.gada 31.maija rezolūciju. UNDOF galvenie mērķi ir novērot pamieru starp Izraēlu un Sīriju un uzraudzīt atdalošās un ierobežojuma zonas saskaņā ar 1974.gada maija līgumu par teritorijas atbrīvošanu, skaidro ĀM.

Operācijai ir būtiska loma drošības un stabilitātes veicināšanā Tuvo Austrumu reģionā,

ņemot vērā gan reģionā ievērojamo starptautisko politisko aktualitāti, gan arī pieaugošos terorisma draudus, tostarp teroristiskā grupējuma «Islāma valsts Sīrijā un Levantē» (ISIL) aktivitāšu palielināšanos reģionā, norāda ĀM.

ANO šobrīd veic 16 miera uzturēšanas operācijas pasaulē. Katrai ANO dalībvalstij ir pienākums veikt noteiktu obligātu iemaksas daļu ANO miera uzturēšanas operāciju nodrošināšanai. Papildus obligātajām iemaksām katras ANO operācijas budžetā dalībvalstis var veikt arī papildus brīvprātīgas iemaksas, skaidro ĀM

Ministrija uzsver, ka iemaksa UNDOF misijas budžetā nodrošinātu Latvijas valsts pastāvēšanas vēsturē pirmo brīvprātīgo iemaksu ANO miera uzturēšanas operācijas budžetā, tādējādi īstenojot apņemšanos sniegt praktisku ieguldījumu miera un drošības veicināšanā pasaulē, «kompensējošu ieguldījumu» ANO globālajos drošības uzturēšanas centienos, ņemot vērā to, ka

Latvija līdz šim nav nosūtījusi militārpersonas vai civilos ekspertus ANO miera uzturēšanas operācijās,

konkrētu ieguldījumu drošības situācijas stabilizēšanā Tuvajos Austrumos, kā arī Latvijas praktisku līdzdalību UNDOF kā reģionāli nozīmīgas ANO operācijas darbības veicināšanā.

Tāpat Latvijas resursu ieguldīšana ANO miera uzturēšanas centienos ir tiešā veidā saistāma ar Latvijas kandidēšanu uz nepastāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē 2025.gadā. UNDOF budžetā Latvija iecerējusi veikt iemaksu 25 tūkstošu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu