Olaines cietuma Atkarīgo rehabilitācijas centrā būs 200 vietas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atkarīgo rehabilitācijas centrā Olaines cietumā būs 200 vietas ieslodzītajiem, savukārt katrā kamerā tiks izvietoti ne vairāk kā divi cilvēki, šodien preses konferencē par centra būvniecības projektu minēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Spure skaidroja, ka ilgus gadus ieslodzījuma vietu sistēmā strādāšana ar dažādu vielu atkarīgiem ieslodzītajiem ir nerisināta problēma, norādot, ka narkotiku lietotāju problemātika valstī ir samilzusi kopumā.

«Centrā būs 200 vietas un ieslodzītie tiks izvietoti ne vairāk kā divās kamerās, kas spētu mazināt arī kādu savstarpējo ietekmēšanu. Kopumā es gribētu uzsvērt, ka

ne pati ēkas uzbūvēšana ir tas būtiskākais, bet gan saturs,

ko mēs ar to vēlamies sasniegt,» pauda IeVP vadītāja.

Projekta vadītājs Māris Luste klātesošajiem stāstīja, ka šajā projektā mērķis ir nodrošināt, lai ieslodzītie pēc atbrīvošanas pēc iespējas ilgāk spētu atturēties no atkarību izraisošu vielu lietošanas. «Pētījumi liecina, ka pēdējā gada laikā līdz ieslodzījumam atkarību izraisošas vielas lietojuši apmēram 70% notiesāto, un ir pamats uzskatīt, ka daudzi no viņiem sirgst no atkarības. Tāpat nav šaubu uzskatīt, ka atkarīgo personu īpatsvars ieslodzījumā ir lielāks nekā sabiedrībā caurmērā,» teica Luste.

Projektā notiek sadarbība ar kolēģiem no Polijas un Norvēģijas, un tiks izstrādātas personāla izglītības programmas. «Visi projekta pasākumi tiks virzīti uz tādas sistēmas izveidi, kas sastāvēs no četriem posmiem - vispirms klientu atlase cietumos, pēc tam terapija jaunizveidotajā centrā, terapijas rezultātu uzturēšana pēc atgriešanās cietumos un visbeidzot terapijas rezultātu uzturēšana pēc atgriešanās brīvībā,» skaidroja Luste.

Jautāta, vai SIA «Re&Re», viņasprāt, bija morālas tiesības piedalīties tik lielā iepirkumā, ņemot vērā, ka būvnieka vārds daudziem saistās ar Zolitūdes traģēdiju, Spure sacīja, ka nevar atbildēt «Re&Re» vietā, kā arī tas nebūtu korekti, tomēr viņa neslēpa, ka

viņu kā vadītāju satrauc šie ētiskie aspekti.

«Neteikšu, ka ar vieglu roku varēju parakstīt līgumu šajā laikā,» teica Spure, papildinot, ka pašlaik valsts pārvaldes institūcijas ir zināmā mērā šīs situācijas ķīlnieki, jo gads ir pagājis, un retoriski jautājot, «vai mēs zinām, kas ir vainīgs».

Projekts jāpabeidz 16 mēnešu laikā, līdz 2016.gada aprīlim, atgādināja Spure.

Kā ziņots, pagājušā gada 19.septembrī IeVP sāka īstenot Norvēģijas finanšu instrumenta projektu darbam ar vielu atkarībā esošajām personām ieslodzījumā. Minētais centrs ar 200 vietām būs lielākais atkarīgo personu rehabilitācijas centrs valstī.

Iepirkums veikts saistībā ar Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas iepriekš noteikto projektu «Jaunas nodaļas izveide Olaines cietumā, ieskaitot būvniecību un personāla apmācību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu