«Expo» lietā pārmetumi arī diviem eksministriem un valsts sekretāriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) dienesta pārbaudē par amatpersonu rīcības izvērtējumu, organizējot Latvijas dalības «Expo Milano 2015» projektu, nopietni pārmetumi izteikti arī vairākām ministrijas bijušajām amatpersonām, tai skaitā diviem ministriem un valsts sekretāriem, šorīt vēsta laikraksts «Diena».

«Dienas» rīcībā nonācis dienesta pārbaudes ziņojums, kurā minēti pārmetumi, kas, visticamāk, būs jāvērtē Ģenerālprokuratūrai. Tas tādēļ, ka ne visas ziņojumā minētās personas vairs ir EM amatos, līdz ar to viņu atbildību nevar vērtēt disciplinārlietu ietvaros.

Arī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šorīt intervijā Latvijas Radio norādīja, ka vairākas projekta organizēšanā iesaistītās amatpersonas vairs nestrādā ministrijā. Lai izvērtētu esošo un bijušo amatpersonu atbildību, ministrija vērsīšoties tiesībsargājošajās iestādēs.

«Diena» vēsta, ka starp nosodījumu guvušajām personām ir bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP). Viņam pārmet valdības maldināšanu, iesniedzot izskatīšanai informatīvos ziņojumus par gatavošanos «Expo».

Vēl vienam bijušajam ministram Vjačeslavam Dombrovskim (V/RP) līdzīgi kā Pavļutam pārmests, ka viņš nav pastāvīgi sekojis projekta norisei un kontrolējis valdībā pieņemto lēmumu izpildi.

Savukārt bijušais EM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis nav pārbaudījis, kādā stadijā un kvalitātē izpildīti pieņemšanas - nodošanas aktos norādītie darba uzdevumi.

Pārmetumus izpelnījies arī vēl viens bijušais EM valsts sekretārs Juris Pūce, kā arī valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš.

Pūce laikrakstam norādījis, ka viņu neuztrauc neuztrauc ekonomikas ministres iespējamā vēršanās Ģenerālprokuratūrā. Savukārt Liepiņam, kurš šobrīd ir kapitālsabiedrības «Starptautiskā lidosta «Rīga»» valdes priekšsēdētājs, pirms komentāru sniegšanas esot jāiepazīstas ar ziņojumu.

«Diena» raksta: Pūce «Expo» Latvijas ekspozīcijas projektēšanas un producēšanas pakalpojumu iegādi izvēlējies veikt vienā iepirkumā, atdalot ekspozīcijas projektēšanu no būvniecības, lai gan valdība iepriekš bija akceptējusi paša Pūces parakstītu un toreizējā ekonomikas ministra Pavļuta virzītu ziņojumu, kurā projektēšana bija attiecināta uz būvniecības iepirkumu, kā tam loģiski būtu jābūt, secināts dienesta izmeklēšanā. Notikumu gaita rāda, ka projektēšanas, ko veica arhitekti, iekļaušana producēšanas iepirkumā ļāva neuzkrītošāk uzaudzēt sabiedrisko attiecību, mārketinga un satura izveides izmaksas, tā «Expo» padarot par «naudas pumpi» politiski pietuvinātiem sabiedrisko attiecību speciālistiem.

Pats Pūce «Dienai» apgalvo, ka lēmums par iepirkuma struktūru pieņemts, «balstoties uz lietderības un projekta vadības apsvērumiem». To esot ieteikuši atbildīgie ministrijas darbinieki.

«Diena» arī vēsta, ka, slēdzot līgumu par pasākuma projektēšanu un producēšanu, noteikts, ka dokumentāciju un tehnisko specifikāciju vēlākā būvniecības iepirkuma izsludināšanai izstrādā nevis EM, bet privātpersonu grupas izveidotā komandītsabiedrība (KS) «Expo2015». Tagad EM dienesta izmeklēšanā secinājusi, ka tas bijis prettiesiski. Valsts mantas izšķērdēšanas likums noteic, ka ministrijai bija aizliegts slēgt līgumu par pakalpojumiem jautājumā, kura risināšana ietilpst tās amatpersonu vai darbinieku pienākumos. Citiem vārdiem, būvniecības iepirkuma dokumentācija EM bija jāgatavo pašai.

Laikraksts pievēršas arī esošajām EM amatpersonām. Jau vēstīts, ka pirmdien ministrija medijus informēja, ka, balstoties uz dienesta pārbaudes rezultātiem, ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - atstādinātas no amata. Ministrija nosauca visu ierēdņu vārdus, bet to pieļautās kļūdas detalizēti nekomentēja.

«Diena» vēsta, ka viena no atstādinātajām EM amatpersonām - Stratēģiskās plānošanas un resursu vadības departamenta direktore Velta Feodorova - bija tieši atbildīga par līguma izpildei paredzētā finansējuma izlietojuma kontroli, taču piedalījās sanāksmē, kurā tika mainīta pakalpojumu apmaksas kārtība par labu komandītsabiedrībai «Expo2015», neprasot konkrēto darbu pabeigšanu pirms rēķinu apmaksas.

Otra atstādinātā amatpersona - Juridiskā departamenta direktore Māra Līduma - nesniedza kvalitatīvas juridiskās konsultācijas amatpersonām, tā pieļaujot prettiesisku lēmumu pieņemšanu par projektēšanas un producēšanas līgumiem. Tādi paši pārmetumi veltīti arī Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītājai Laurai Angei, pret kuru arī ierosināta disciplinārlieta.

Trešā atstādinātā amatpersona - uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre - ierosinājusi izsludināt būvniecības iepirkumu, neskatoties uz to, ka tehniskā projekta kopējās būvniecības izmaksas būtiski pārsniedz pieejamo finansējumu - 1 346 302 eiro.

Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietniekam Kristapam Somam, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, bet atstādināšana no amata nav piemērota, tiek pārmests, ka, balstoties uz viņa ziņojumu, tika parakstīts 172 521 eiro vērts līgums par pamatu būvi Milānā, lai gan amatpersonām bija pamats šaubīties par iespējām pabeigt būvniecību.

Savukārt «Expo2015» projekta vadītājam, Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamentā strādājošajam Robertam Stafeckim tiek pārmests, ka, tieši balstoties uz viņa mutiskajiem apliecinājumiem, pārējās EM amatpersonas akceptēja nepilnīgos darbu pieņemšanas - nodošanas aktus, uzticoties, ka apmaksājamie uzdevumi ir paveikti. EM gan informē, ka Stafeckis gandrīz pirms mēneša ir uzrakstījis atlūgumu, līdz ar to disciplinārlietu pret viņu īsti nevarēs sākt, ņemot vērā darba attiecību izbeigšanu ar EM.

Jau ziņots, ka Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē «World Expo 2015», kas norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu