Apsver domu VDK dokumentus no SAB pārvietot uz arhīvu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai nodrošinātu iespēju LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas locekļiem pētīt VDK dokumentus, komisija rosina šos dokumentus pārvietot no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) uz, piemēram, Latvijas Nacionālo arhīvu.

Komisijas pārstāvis Kārlis Kangeris aģentūrai LETA skaidroja, ka SAB funkcijās neietilpst VDK dokumentu glabāšana, tāpēc tikai konsekventi būtu šos dokumentus nodot kādai ar zinātni saistītai institūcijai, tādējādi netraucējot komisijas zinātnisko darbu.

Tas, ka dokumenti atrodas SAB, liedz iespēju zinātniekiem brīvi piekļūt to saturam un veikt kvalitatīvu izpēti, aģentūrai LETA norādīja komisijas pārstāve Kristīne Jarinovska. Ņemot vērā SAB darbības formu un funkcijas, zinātnieki nevarētu ilgstoši atrasties SAB telpās, jo tādējādi varētu tikt traucēts biroja darbs, turklāt tā iekšējie noteikumi liedzot zinātniekiem veikt pierakstus vai iznest no biroja kādus materiālus. Līdz ar to iecerētais zinātniskais darbs nevarot notikt, sacīja Jarinovska.

Lai gan komisija izveidota vēl pagājušajā gadā, faktiski komisijas zinātniskais darbs nav izkustējies no nulles punkta, apstiprināja Jarinovska. Viņa pauda, ka, neskatoties uz to, ka teju katrs no komisijas locekļiem pats saviem spēkiem cenšas veikt kādus darbus, kas saistīti ar VDK izpēti, kopumā paredzētais darbs nenotiek. «Zinātniskā izpēte organizētā veidā nav notikusi, jo līdz pat šim brīdim nav nodrošināts atbalsts,» sacīja Jarinovska.

Līdz šim komisija tika «administratīvi futbolēta», uzsvēra Jarinovska, tādējādi reālo pētniecības darbu atvirzot, iespējams, uz jūniju, lai gan arī šis termiņš neesot ļoti drošs. Patlaban tiekot veikti administratīvie darbi, kurus bija jāpabeidz vēl pagājušajā gadā.

Tāpat joprojām neesot skaidrības par finansējuma jautājumiem. Tieslietu ministrija sagaida komisijas pamatojumu par to, kāpēc būtu jāgroza budžeta kodi, tādējādi nodrošinot iespēju zinātniekiem saņemt atalgojumu par paveikto darbu, skaidroja Jarinovska. Esošie kodi paredz aptuveni 200 000 eiro novirzīt preču un pakalpojumu iepirkšanai.

Kā ziņots, neraugoties uz VDK dokumentu izpētes komisijas iebildumiem, valdība piekrita VDK dokumentu izpētes komisijas administrēšanas darbu nodot TM. Tāpat valdība apstiprināja 250 000 eiro finansējuma piešķiršanu komisijas darbam trim turpmākajiem gadiem.

Šāds lēmums pieņemts, jo tiek uzskatīts, ka TM komisijas darba un ar to saistītās pētniecības administrēšanu varētu veikt efektīvāk. Tā kā komisijas uzdevumi esot specifiski, sabiedrībā jūtīgi, tās darba administrēšanai ir nepieciešama specifiska juridiskā pieeja, ko var nodrošināt tikai TM resors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu