Aptauja: bēgļu pabalstam jābūt sociālā nodrošinājuma apmērā - € 64

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bēgļu pabalstam jābūt sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā - 64 eiro mēnesī, uzskata lielākā daļa ekonomisko aktīvo Latvijas iedzīvotāju. Aptaujas rezultāti liecina, ka 78% Latvijas iedzīvotāju no 18 līdz 55 gadiem atbalsta izskanējušo priekšlikumu pielīdzināt bēgļa statusa pabalsta apmēru valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, tostarp 51% atbildējis ar «noteikti jā», bet 27% - «drīzāk jā».

Kompānijas «TNS» sadarbībā ar LNT raidījumu «900 sekundes» veiktās aptaujas dati liecina, ka respondentu norādījuši, ka neatbalsta iespēju pielīdzināt bēgļa statusa pabalsta apmēru valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam. 8% atbildējuši, ka «drīzāk nē», bet 8% - «noteikti nē».

6% iedzīvotāju nav pauduši konkrētu nostāju šajā jautājumā.

Aptauja veikta laikā no 29.septembra līdz 1.oktobrim ar interneta starpniecību visā Latvijā, kopumā aptaujājot 850 Latvijas iedzīvotājus.

Latvijas likumdošana paredz, ka gadījumā, ja pirmos 12 mēnešus pēc bēgļa statusa iegūšanas personai nav citu iztikas līdzekļu, tiek maksāts pabalsts 256 eiro apmērā. Bēglim maksā arī pabalstu latviešu valodas apguvei.

Jau ziņots, ka saskaņā ar darba grupas aprēķiniem, lai Latvijā izveidotu un ieviestu patvēruma meklētāju integrācijas sistēmu, provizoriski būs nepieciešami aptuveni 16 miljoni eiro. Šī ir indikatīva summa, kur lielākā daļa būs no Eiropas Savienības patvēruma meklētāju un integrācijas fonda. Ja būtu jāuzņem vēl citi bēgļi, uz vienu cilvēku tērējamā summa nākotnē saruktu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu