Šadurskis: bērniem jāparāda, ka mobilais telefons nenozīmē tikai spēlītes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bērniem jau no mazotnes ir jāparāda, ka mobilais telefons vai dators nenozīmē tikai spēlītes, bet gan ir ļoti interesanta pasaule, kas atveras, ja tai pievēršas nopietnāk, intervijā aģentūrai BNS sacīja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība»).

Ministrs uzsvēra, ka arvien vairāk uzmanības ir jāpievērš tam, lai spētu sakoncentrēt skolēnu uzmanību. «Ir tik milzīga informācijas telpa, un teju katrā brīvā brīdī bērni spaida telefonus un mēģina to darīt arī stundās. Uzmanības koncentrācija ir ļoti būtiska, mācību priekšmetu saturam ir jābūt interesantam, lai noturētu uzmanību,» teica Šadurskis.

Izglītības ministrs arī atzina, ka viens no šādiem interesantiem satura pasniegšanas veidiem varētu būt šahs. «Tajās valstīs, kas šahu ir ieviesušas vai nu kā mācību priekšmetu, vai bloku izglītības sistēmā, skolēnu zināšanas pēc zināma laika sāk uzlaboties, it īpaši matemātikā. Šīs valstis ir Armēnija un Horvātija, un tajās rezultāti ir ļoti labi. Eiropas Parlaments pirms pāris gadiem pieņēma rezolūciju ar rekomendāciju dalībvalstīm ieviest šahu kā obligātu mācību priekšmetu,» skaidroja Šadurskis.

Vaicāts, vai bērniem lietderīgāk nebūtu mācīt programmēšanu, Šadurskis paskaidroja, ka šajā jomā jau darbojas pilotprojekts agrīnā izglītības posmā. «Ja nemaldos, aptuveni 170 skolās tas darbojas, turklāt ļoti sekmīgi. Mums bērniem jau no mazotnes ir jāparāda, ka mobilais telefons vai dators nenozīmē tikai spēlītes, bet, ka tā ir ļoti interesanta pasaule, kas atveras, ja tai pievēršas nopietnāk,» pauda Šadurskis.

Izglītības ministrs norādīja, ka ir vairāki šādi uzstādījumi - viens ir datorikas apguve, otrs – svešvalodas sākt mācīt ātrāk. «Ja svešvalodu sāk mācīties vēlākā laika posmā, tas, pirmkārt, ir grūtāk, otrkārt, nav labu rezultātu. Mums ir doma, ka pirmo svešvalodu jāsāk mācīt no pirmās klases, bet otru – no ceturtās,» teica Šadurskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu