Latvijā zemākais nelegālo narkotiku pamēģināšanas īpatsvars kopš 2003.gada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Patlaban Latvijā vērojams zemākais jebkuru nelegālo narkotiku pamēģināšanas īpatsvars kopš 2003.gada, liecina pētījumu rezultāti, ar kuriem ceturtdien iepazīstināja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

2003.gadā pētījumi veikti pirmo reizi. Salīdzinot 2011. un 2015.gada datus, redzams, ka jebkuru vielu pamēģināšanas rādītāji ir samazinājušies gan pieaugušo iedzīvotāju vidū, gan skolēnu vidū.

15 - 16 gadus vecu jauniešu vidū narkotisko vielu pamēģināšanas rādītājs ir samazinājies par 8% un patlaban ir 19%. Visbiežāk pamēģinātā viela ir marihuāna un hašišs.

Nelegālās narkotikas savas dzīves laikā ir pamēģinājuši 11,4% Latvijas iedzīvotāji, kas pašlaik ir par 2,9% mazāk nekā 2011.gadā.

Salīdzinot ar situāciju pirms četriem gadiem, pašlaik būtiski samazinājies marihuānas pieejamības indekss – 2011.gadā marihuānu kā pieejamu vērtēja 31% jauniešu vecumā no 15-16 gadiem, bet 2015.gadā – 26%. Samazinājies arī vērtējums par citām narkotikām.

Pētījumi liecina, ka 15 līdz 64 gadus vecu iedzīvotāju vidū marihuānas vai hašiša pamēģinātāju īpatsvars sarucis no 12,5% līdz 9,9%.

Samazinājies arī tā dēvētā spaisa maisījumu pamēģinājušo īpatsvars – 2011.gadā to bija mēģinājuši 11% jauniešu, 2013.gadā – 13%, bet 2015.gadā – 9,5% jauniešu. Toties 15 līdz 65 gadus vecu iedzīvotāju vidū šādas vielas 2011.gadā pamēģinājuši 2,5%, bet 2015.gadā vairāk – 2,8%.

Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktors Jānis Bekmanis pētījumu prezentācijā norādīja, ka izņemšanas skaita ziņā likumsargi visbiežāk konfiscē marihuānu, metamfetamīnu, psihotropās vielas saturošos medikamentus, kā arī jaunās psihoaktīvās vielas.

Narkotiku izplatības un lietošanas ziņā Latvijas rādītāji ir zem vidējiem Eiropā vai arī tuvu vidējiem. «Mēs jau daudzus gadus esam pa vidu. Ja runā par lietošanu un pamēģināšanu, neesam līderi nevienā jomā,» sacīja Bekmanis.

SPKC Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne sacīja, ka patlaban narkotiku apkarošanas ziņā jākoncentrējas uz marihuānu, kas ir izplatīta jauniešu vidū, nedrīkst aizmirst jaunās psihoaktīvās vielas, kuru ģenerētāji vienmēr ir pus soli vai soli priekšā tiem, kas vēlas šo vielu izplatību ierobežot.

SPKC bažīgu dara arī sintētiskie opioīdi, kas pamazām kļūst arvien populārāki citviet Eiropā, un kuru lietošana var izraisīt smagas un letālas sekas. Tāpat preventīvi jādomā par ekstazī ierobežošanu, jo šī 90.gados iecienītā narkotiskā viela atkal kļūst populāra.

2015.gadā Latvijā SPKC organizēja Eiropas skolu aptaujas projekta par alkoholu un citām narkotiskām vielām pētījuma sestā posma veikšanu. Tajā piedalījās 8074 7.–12.klašu un profesionālo izglītības iestāžu 1.–3. kursu studenti, no kuriem 2631 ir 15-16 gadus veci jeb 1999.gadā dzimušie. Savukārt pētījums par narkotiku lietošanas izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū veikts pēc Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra metodēm. 2015.gada pētījumā piedalījās 4513 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu