ASV un Baltijas valstis plāno padziļināt sadarbību aizsardzības un drošības jomā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva plāno regulāri tikties, lai padziļinātu sadarbību aizsardzības un drošības jomā, kā arī, lai pētītu jomas ciešākai kopīgai un reģionālai sadarbībai, liecina Baltijas valstu un ASV kopīgā deklarācija par pastiprinātu sadarbību drošības un aizsardzības jomā.

Deklarācijā, kas parakstīta ASV viceprezidenta Džo Baidena vizītes laikā Latvijā, visas četras valstis atkārtoti apliecina kopīgo stratēģisko aliansi. ASV un Baltijas valstis norāda, ka, saskaroties ar neparedzamu drošības vidi, apņemamas padziļināt sadarbību un centienus garantēt drošību un stabilitāti reģionā NATO kolektīvās aizsardzības pieejas ietvaros.

«Kā tika apstiprināts NATO samitā Varšavā, Alianses galvenais pienākums ir aizsargāt un aizstāvēt mūsu teritoriju un iedzīvotājus atbilstoši Vašingtonas līguma 5.pantam. NATO ir reaģējusi uz mainīgo drošības vidi, pastiprinot savu atturēšanās un aizsardzības spēju, tostarp palielinot savu klātbūtni Alianses austrumu flangā. Baltijas valstis augstu novērtē šīs NATO darbības, kā arī būtisku un jūtamu ASV klātbūtni šajā reģionā, kas ir pierādījusi mūsu kolektīvo solidaritāti un lēmumu aizsargāt visus sabiedrotos,» teikts deklarācijā.

ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva apliecina, ka jānodrošina stipra alianse. Pamatojoties uz NATO samitā Varšavā pieņemtajiem lēmumiem ieguldīt spēcīgā, elastīgā un savstarpēji savietojamā militārā spējā un ņemot vērā veiksmīgo kopīgas sadarbības piemēru drošības jomā kopš 1993.gada saskaņā ar valstu partnerības programmu, ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva plāno nostiprināt un padziļināt sadarbību aizsardzības jomā, lai veicinātu reģionālo drošību.

Veidojot noturību pret dažādiem apdraudējumiem, tostarp arī nostiprinot spēju aizstāvēties pret hibrīdkara draudiem un kiberdraudiem, uzlabojot civilo sagatavotību un kritiski svarīgās infrastruktūras aizsardzību, ir būtisks kolektīvās aizsardzības element, teikts dokumentā. Tādēļ tiek apliecināts, ka ASV drošības palīdzības un atturēšanās pasākumi, tai skaitā ASV Eiropas iedrošināšanas iniciatīva, un pastāvīgi nozīmīgi Baltijas valstu ieguldījumi būs savstarpēji papildinoši, lai garantētu, ka tie efektīvi atbalsta NATO atturēšanās un kolektīvās aizsardzības nostāju, kā arī veicina nacionālo un reģionālo drošību un noturību. Turklāt Baltijas valstis atkārtoti apstiprina savu apņemšanos piešķirt nepieciešamos valsts budžeta līdzekļus aizsardzības jomai.

«ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva plāno regulāri tikties, lai apspriestu galvenās kopīgās un individuālās prioritātes aizsardzības un drošības jomā, koncentrējoties uz aizsardzību uz zemes, gaisā un jūrā; robežu drošību, likumu izpildi, valsts noturību pret dažādiem apdraudējumiem un starpvalstu draudiem ar mērķi uzlabot iekšējo un starpvalstu koordināciju un padarītu efektīvu reģionālo sadarbību. ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva arī plāno turpināt pētīt jomas ciešākai kopīgai un reģionālai sadarbībai citās drošības un noturības jomās, piemēram, kiberaizsardzība, energoapgādes drošība un kritiskās infrastruktūras aizsardzība, esošajos un citos atbilstošos formātos,» pausts deklarācijā.

Dokumentā arī norādīts, ka šī sadarbība ir paredzēta NATO stiprināšanai un reģionālās sadarbības, stabilitātes un drošības veicināšanai. «Uzlabojot mūsu spēju stāties pretī tradicionālajiem un netradicionālajiem draudiem, ieskaitot hibrīdkara draudus, mūsu sadarbība veicinās individuālo un kolektīvo aizsardzību un noturību, kā arī pastiprinās mūsu kolektīvos centienus ceļā uz vienotu, brīvu, pārtikušu Eiropu, kurā valda miers,» uzsvērts deklarācijā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā Rīgā ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens. Amatpersona tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī ar ar triju Baltijas valstu prezidentiem, Viesojoties Rīgā, paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu