Obama paziņo par jaunām sankcijām pret Krieviju; izraida 35 diplomātus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHRIS O'MEARA / TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka reaģējot uz Maskavas «agresīvajiem» kiberuzbrukumiem Savienoto Valstu amatpersonām, pret Krieviju tiks vērstas jaunas sankcijas.

«Esmu devis rīkojumu veikt virkni pasākumu, atbildot uz Krievijas valdības agresīvo ASV amatpersonu vajāšanu un uz kiberoperācijām pret ASV vēlēšanām,» Baltā nama izplatītajā paziņojumā pavēstījis Obama.

Viņš norādījis, ka Vašingtonas rīcība seko vairākkārtējiem Krievijas valdībai privāti un publiski izteiktiem brīdinājumiem un ka tā nepieciešama, lai atbilstoši reaģētu uz darbībām, kas, pārkāpjot iedibinātās starptautiskās normas, kaitējušas ASV interesēm.

Sankcijas tiek vērstas pret deviņām organizācijām un fiziskajām personām, tostarp pret Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) un pret Krievijas armijas izlūkdienestu (GRU).

Sankcijām pakļauti arī trīs uzņēmumi, kas snieguši atbalstu vienam no Krievijas izlūkdienestiem tā kiberoperāciju īstenošanā.

Starp četrām fiziskajām personām, kas pakļautas sankcijām, ir arī GRU priekšnieks Igors Korobovs.

Obama arī paziņoja, ka 35 Krievijas diplomāti, kas strādā vēstniecībā Vašingtonā un konsulātā Sanfrancisko, pasludināti par «persona non grata» un ka tiks slēgti divi Krievijas lietotie objekti ASV, kuri izmantoti «ar izlūkošanu saistītiem mērķiem».

Par «persona non grata» pasludinātajiem diplomātiem, kuru rīcība «nav savienojama ar diplomātisko statusu», un viņu ģimenes locekļiem dotas 72 stundas, lai atstātu ASV teritoriju.

«Visiem amerikāņiem jābūt satrauktiem par Krievijas rīcību,» paziņojumā uzsvēris Obama. «Vēl jo vairāk, mūsu diplomāti pagājušajā gadā Maskavā pieredzējuši nepieņemama līmeņa uzmācību no Krievijas drošības dienestu un policijas puses. Šādai rīcībai ir sekas.»

Papildus ASV Finanšu ministrija vērsusi sankcijas pret diviem Krievijas pilsoņiem, kas bijušas iesaistītas kaitīgās kiberaktivitātēs.

Sankcijas paredz iesaldēt šīm personām piederošos īpašumus ASV, kā arī liedz ASV uzņēmumiem ar tām iesaistīties jebkādos darījumos.

ASV varasiestādes atslepeno arī informāciju, kas saistīta ar Krievijas kiberuzbrukumiem, lai dotu iespēju uzņēmumiem nākotnē aizstāvēties pret līdzīgiem draudiem.

Obama arī brīdinājis, ka ceturtdien izziņotās sankcijas nav galīgas un ka Vašingtona spers turpmākus soļus, reaģējot uz Maskavas rīcību. Baltā nama saimnieks piebildis, ka turpmākie soļi tiks sperti tad, kad Vašingtona to atzīs par piemērotu, un ka ne visi pretpasākumi tiks izziņoti publiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu