Leģionāru slimības dēļ Viļņā visās mājās paaugstinās karstā ūdens temperatūru

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Reaģējot uz triju cilvēku nāvi no tā dēvētās leģionāru slimības, Viļņas pašvaldības Ārkārtējo situāciju komisija trešdien nolēmusi profilaktiskos nolūkos uzdot visiem karstā ūdens piegādātājiem un siltummezglu apsaimniekotājiem uz laiku paaugstināt karstā ūdens temperatūru līdz 80 grādiem visos Lietuvas galvaspilsētas daudzdzīvokļu namos, kā arī izglītības un veselības aprūpes iestādēs.

Kā ziņots, Viļņā šogad no legionelozes miruši jau trīs cilvēki, un šīs bīstamās slimības izraisītāji - legionellas baktērijas - konstatētas vismaz divu daudzdzīvokļu namu karstā ūdens apgādes sistēmās, bet par vēl vienu namu analīžu rezultāti būs zināmi šīs nedēļas nogalē. Pagājušajā piektdienā Viļņā tika izsludināta ārkārtējā situācija.

«Ārkārtējo situāciju komisija pieņēmusi lēmumu, ka profilakses nolūkos būtu jāveic termošoks visās pilsētas mājās, lai mēs varētu būt droši, ka nākotnē atkal nerodas legionellu perēkļi,» žurnālistiem sacījis komisijas priekšsēdētājs, Viļņas pašvaldības administrācijas direktora vietnieks Arvīds Darulis.

Ūdens temperatūra būs jāpaaugstina no 16. līdz 23.martam, tiesa gan, ne visas dienas garumā, bet ap to laiku, kad vairākums cilvēku uzturas mājā. Šai procedūrā būs jāiesaistās arī pašiem namu iedzīvotājiem, uz noteiktu laiku - vismaz piecām minūtēm - atgriežot karstā ūdens krānus.

Kā norādījis Darulis, divās mājās Žirmūnu mikrorajonā un vienā mājā Lazdīnos, kur leģionāru slimība prasījusi cilvēku upurus, termošoks jau veikts un slimības perēkļi likvidēti, bet karstā ūdens paraugi no šīm mājām tiks pārbaudīti vēlreiz.

Viņš piebildis, ka jauni saslimšanas vai nāves gadījumi nav konstatēti. Par to, vai ārkārtējo situāciju atcelt, tiks lemts pēc nedēļas.

Komisijas priekšsēdētājs uzsvēris, ka šāda karstā ūdens sistēmu profilakse būtu jāveic regulāri. Komisija nav apspriedusi jautājumu par to, kas maksās par lielākiem karstā ūdens rēķiniem daudzdzīvokļu namos un iestādēs, bet individuālo namu iedzīvotāji, pēc viņa teiktā, par savu māju karstā ūdens sistēmām ir atbildīgi paši.

Kā iepriekš norādīja Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) Viļņas departamenta direktora vietnieks Raimonds Vaidgins, nepastāv iespēja, ka legionellas caur ūdens apgādes sistēmām varētu izplatīties no vienas mājas uz citu.

Legionellas īpaši vairojas temperatūrā no 20 līdz 50 grādiem pēc Celsija, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas. Tās vairojas arī dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos. Baktērijas iet bojā, ja ūdens temperatūra pārsniedz 65 grādus.

Lai izvairītos no inficēšanās dzīvesvietā, karstā un aukstā ūdens sistēmās jānodrošina apstākļi, kas kavē legionellu savairošanos - jāseko, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zemāka par plus 20 grādiem, bet karstā - augstāka par 50 grādiem pēc Celsija.

Cilvēks ar legionelozi var inficēties, ieelpojot sīkus ūdens pilieniņus, kad inficētais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Ar šo slimību nevar inficēties, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā. Baktērijai ir jānokļūst cilvēka plaušās, lai radītu slimības izpausmes. Tas var notikt, ieelpojot ar baktērijām piesārņotas ūdens daļiņas, kas rodas, lietojot dušu, virpuļvannu vai no gaisa ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām, kā arī aizrijoties ar ūdeni un tādā veidā tam nokļūstot plaušās.

Slimības smagums svārstās no viegla drudža līdz smagam plaušu iekaisumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu