Tauta pret ekspertiem - par himnu: kaverīši, dzied tikai vīri (jo meitas zied) un dejo

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāk nekā divas stundas garajā konsīlijā par Latvijas valsts himnas «Dievs, svētī Latviju» izpildījumu eksperti vkar izteica dažādus viedokļus par pareizāko tās izpildījuma veidu, vairākiem no viņiem atzīstot, ka himna nebūtu jāatsvešina no tautas, pārlieku reglamentējot tās atskaņošanas un izpildīšanas veidu.

Diriģentus satrauca problēmjautājums par himnas otrajā daļā basu balsī vai orķestrī vajadzīgo vai, tieši pretēji, nevajadzīgo paaugstināto ceturto pakāpi. Klātesošie secināja, ka paaugstinātā ceturtā pakāpe te parādījās, bet te atkal pazuda no skaņdarba un vēlāk arī no himnas pieraksta. Eksperti arī diskutēja par to, kādā toņkārtā himna būtu atskaņojama, ņemot vērā, ka arī skaņkārta, kurā pierakstīta himna, gadu gaitā ir mainījusies. Vairāki klātesošie uzsvēra, ka ir nepieciešama tāda toņkārta, kurā ērti ir dziedāt visiem, jo, piemēram, Fa mažorā to darīt ir grūti - kāds rūc, bet kāds - spiedz, secināja klātesošie. Ko par komisijas darbu un faktu kā tādu saka pati tauta, tvteris atspoguļo ļoti pārliecinoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu