Tieslietu ministrija: Nav konstatētas problēmas, piemērojot pagaidu aizsardzību vardarbības upuriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagaidu aizsardzības piemērošanā Latvijā nav konstatētas būtiskas problēmas, Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas sēdē pauda Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Evita Drobiševska.

Viņa norādīja, ka patlaban spēkā esošais regulējums pilda savu funkciju ļoti labi, taču tajā ir vieta uzlabojumiem, norādot, ka TM ir sagatavojusi likumprojektu, lai tiesai būtu iespēja vardarbīgo personu nosūtīt uz kursiem, kuros apgūt nevardarbīgu uzvedību.

Tiesnešu pārstāve Ilze Celmiņa komisijai norādīja uz nepieciešamību apmācīt tiesnešus ne tikai likuma normu izpildē, bet arī bērnu psiholoģijā, lai tiesneši spētu kvalitatīvāk veikt savus darba pienākumus.

Savukārt Valsts policijas (VP) pārstāve Ilze Štrause uzsvēra, ka ir nepieciešams palielināt sadarbību starp policiju un sociālajiem dienestiem, norādot, ka patlaban policijai konstatējot vardarbību ģimenē ir jāziņo par to bāriņtiesai, taču likuma normās nav atrunāta ziņošana sociālajiem dienestiem. Patlaban Tukumā norit pilotprojekts, kura gaitā ir paplašināts iesaistīto institūciju skaits, tajā iekļaujot arī sociālos dienestus un pašvaldību, kā arī izmantojot jaunus metodiskos materiālus.

Labklājības ministrijas pārstāve Viktorija Boļšakova uzsvēra pozitīvo pieredzi, kas tiek gūta Tukuma pilotprojekta gaitā, norādot, ka sociālajiem dienestiem nākuši klāt daudzi klienti, kas liecina, ka programma strādā veiksmīgi, kā arī cilvēki, kam palīdzība ir nepieciešama to arī saņem.

Biedrības «Centrs Marta» pārstāve Zane Zvirgzdiņa norādīja, ka pēdējos gados arvien mazāk tiek pārprastas pagaidu aizsardzības piešķiršanas normas un tā tiek piešķirta arvien ātrāk. Kā īpaši pozitīvu aspektu Zvirgzdiņa izcēla faktu, ka pagaidu aizsardzību ir iespējams saņemt arī gadījumos, kad varmācība nav fiziska, bet emocionāla, kā piemēram - vajāšana.

Komisijas sēdes noslēgumā tika secināts, ka lai gan kārtība, kādā novērš vardarbības draudus un nodrošina pagaidu aizsardzību pret vardarbību strādā atzīstamā līmenī, ir nepieciešams to vēl uzlabot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu