Vidzemes Augstskolā notiks starptautisks debašu turnīrs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas nogalē, no 26. līdz 27.aprīlim Vidzemes Augstskolā (ViA) notiks starptautisks britu parlamentāro debašu turnīrs, ar vairāk nekā 60 dalībniekiem no visas Baltijas, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja ViA Debašu kluba pārstāve Una Ozoliņa.

Pirmo reizi ViA Debašu turnīrs notiks tikai angliski. Tas dod iespēju Latvijas debašu komandām sacensties ar debatētājiem no citām valstīm. Šogad ViA Debašu turnīrā tiks pārstāvēti visi Baltijas spēcīgākie debašu klubi. Turnīrā ieradīsies komandas no Viļņas, Latvijas, Tartu, Tallinas Tehniskās, Kauņas Tehniskās un Mykolas Romeris universitātēm, kā arī Rīgas Ekonomikas, ISM menedžmenta un ekonomikas, Vidzemes augstskolām un arī komandas no ģimnāzijām.

Turnīrs tiek organizēts, lai veicinātu debašu kultūras attīstību Baltijā. Savstarpējā konkurencē, ceļot kopējo debatētāju līmeni, pilnveidojot kritisko domāšanu un spēju patstāvīgi analizēt informāciju, kā arī novērtēt citu idejas.

Kopumā savstarpēji sacentīsies 24 komandas. Debatētāju sniegumu vērtēs galvenais tiesnesis Bens Gladnikoffs no Izraēlas ar savu palīgu Kasparu Kelderu no Igaunijas un citi debašu tiesneši.

Gladnikoffs ir sekmīgi debatējis Eiropas un pasaules līmenī. Viens no viņa augstākajiem sasniegumiem ir Pasaules Universitāšu Debašu čempionāta fināls 2013.gadā. Jau 2014.gadā Gladnikoffs čempionātā piedalījās, kā tiesnesis. Savukārt viņa palīgs ViA Debašu turnīrā Kaspars Kelders ir vairākkārt uzvarējis un kļuvis par labāko runātāju Baltijas mēroga turnīros un 2012.gadā ticis līdz ceturtdaļfinālam Eiropas Universitāšu Debašu čempionātā.

Turnīra laikā notiks piecas debates, vienlaicīgi sešās telpās, formātam atbilstoši katrā no tām savstarpēji par punktiem sacentīsies četras komandas. Sestdien risināsies trīs debates, pirmā sāksies plkst. 13, bet svētdien notiks ceturtā un piektā debate, pusfināli un fināls. Izšķirošā fināla debate paredzēta plkst.15.30, to klātienē varēs vērot arī skatītāji no malas.

Britu parlamentārās debates ir neformālās izglītības aktivitāte, kuras mērķis ir ar aizraujošu 5-7 minūšu runu pārliecināt tiesnešus un skatītājus kādā strīdīgā jautājumā, pārspējot oponentus ar labiem argumentiem un trāpīgiem jautājumiem.

Debates notiek par plašu jautājumu loku, piemēram, ārpolitika, sociālā politika, vides aizsardzība, sabiedrība, kultūra. Komandas iepriekš nekad nezin debašu tēmas.

Uzzinot tēmu dalībnieki savai runai gatavojas vien 15 minūtes. Šādā stilā notiek gan pasaules mēroga universitāšu turnīri, gan mazāka mēroga turnīri, piemēram, Latvijas vai konkrētas augstskolas mērogā.

Turnīru rīko studenti no Vidzemes Augstskolas Debašu kluba. Tā ir studentu izveidots un uzturēta interešu izglītības organizācija. Kluba veicina debašu atpazīstamību studentu un arī plašākas sabiedrības vidū, cenšas uzlabojot studentu iesaisti sabiedrībai nozīmīgos un aktuālos jautājumos, veicina izpratni par dažādām tēmām un procesiem caur argumentētu diskusiju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu