Vai normāli, ka cilvēks 1/5 daļu dzīves pavada šmigā? (170)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/smrcoun

Kad iepazinos ar jaunajiem kaimiņiem aptuveni pirms diviem gadiem, likās: tādi forši cilvēki! Aptuveni 35 gadus veci, trīs gadus vecs dēliņš. Sabiedriski, vīrs strādā, sieva sēž mājās ar mazo, parunājot nospriedu, ka gatavojas nākamajam mazulim, tālab aktīvai ceļošanai un festivālu apmeklēšanai esot jāpieliek punkts.

Šo divu gadu laikā palaikam aprunājoties un arī dzirdot visu, kas notiek aiz plānajām sienām, un nebūt nesēžot pie sienas pieplakušai ar burku aiz gara laika, bet tālab, ka pašai zīdainis mājās, ar kuru daudz laika sanāk pavadīt guļamistabā, zinu par kaimiņiem gandrīz visu. Lai arī manos ieskatos tie bieži vien ir pārlieku skaļi, tā skaļā mūzikas klausīšanās un TV vērošana ir tikai ziediņi.

Vismaz sešas dienas nedēļā pie viņiem ierodas kāds draugs vai viesi un ap sešiem, septiņiem vakarā viss sākas.

Alkohols, mūzika, visi reizē cenšas pārkliegt TV, šķiet, ka cigarešu dūmi spiežas cauri sienām. Sarunas ne par ko. Vai ir gadījies būt «tusiņā», kurā vienīgais neesat dzēris? Tad zināt to sajūtu.

Lai nu paliek jautājumi, kur viņi ņem tam visam naudu, štrunts par troksni, un man kā mātei būtu arī jautājums, kādēļ tas jāpieredz bērnam. Bet vienu nakti īsi pirms divpadsmitiem, kad sagaidīju, kad viss beidzot pierimis, atskārtu, ka

tie cilvēki taču patiesībā aptuveni piekto daļu dzīves pavada dzērumā.

Vai tas ir kas jauns? Nē. Paskatieties, pilnīgi viss Latvijā mūs mudina piedzerties. Krievzemes kino to vien redzi - alkohola propaganda. Reklāmas radio,TV, uz ielām, skatlogos, veikalos. Cilvēki tādi depresīvi, daudziem nav darba, gribas aizmirsties... Tie, kas reizi mūžā baudījuši alkoholu, zina tā iedarbību vai tiešām vēlme aizmirsties ņem virsroku un ir svarīgāka par ģimenes labklājību, veselību un skaidro saprātu.

Nē, es nebūt neesmu atturībniece, tiesa, grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā nelietoju, kā arī mani nemāc skaudība,

ka es jau gan šobrīd nevaru «paņemt vienu», ir nācies arī man paņemt pār mēru kādas trīs reizes jaunībā tā, ka «trūkst filma un jāiet aprunāties ar podu». Bet pilnīgi godīgi, mans aptuvenais alkohola patēriņš ir aptuveni 200 ml stiprā alkohola, 500 ml sarkanvīna un 1 l alus gadā. Un paldies, veselība neklibo! Neuzskatu, ka tas ir labi vai slikti, tomēr priecājos, ka maniem bērniem nav jāpieredz kas tāds, ko spiesti pieredzēt tik daudz bērnu Latvijā. Cilvēki vienkārši nodzeras.

Paskatīsimies, kas notiek apkārt!

Paverieties apkārt, kas notiek laukos, esmu redzējusi savām acīm ģimeni, kur mātei 7 bērni viens pēc otra dzimuši, māja kā cūku kūts, netīrs, bērniem ēst nav ko, bez apaviem skraida, tēvs regulāri dzērumā bērnus un sievu iekausta, bērni tiek izņemti no ģimenes, sūtīti uz internātskolu. Sociālie dienesti cīnās ar tādiem kā traki, bet tā ir kā cīņa ar vējdzirnavām. Pilni novadi ar tādām ģimenēm. Pilsētās bezpajumtnieki visi pa gabalu smako pēc alkohola, cik šoziem ir nosaluši?

Ko tad galu galā mēs demonstrējam un mācām saviem bērniem?

Saprotams, ka bērniem ir šī dabīgā vēlme - pamēģināt, kas tas ir, bet ģimenes, kuras diendienā to vien demonstrē bērniem kā dzeršanu, nevar vēlēties, lai bērni šos vecākus nākotnē respektētu, kā arī neietu vecāku pēdās ar alkohola lietošanu.

Zinu, ka liela daļa sabiedrības uzskata, ka tā jau nu nav būtiskākā problēma šobrīd, tieši tāpat kā neuzskata, ka tas ir kaut kas ļoti slikts - sēsties dzērumā pie stūres, un tomēr man gribas ticēt, ka nākamās paaudzes liks Latvijas vārdam ierindoties mazāk pazemojošā pozīcijā alkohola patēriņa ziņā Eiropā. Cik nu nācies ceļot, kā arī runājot ar paziņām no citām valstīm, saprotu, ka citur, izņemot plašo Krievzemi, cilvēki tā nemēdz masveidā nodzerties. Var jau būt, ka citām valstīm citas problēmas un mums vajadzētu priecāties, ka nav zemestrīču, plūdu, nežēlīgs mūžīgais karstums utt. Tomēr nodzeršanās tādā tempā valstij, kurā atlikuši vien 2 milj. iedzīvotāju un mirstības līmenis pārsniedz dzimstības līmeni, situāciju neuzlabo un ne pie kā laba nenovedīs.

Esi tik drosmīgs un paskatieties uz sevi no malas,

uz saviem līdzcilvēkiem. Vai arī Tu neesi starp tiem, kas 1/5 daļu pavada dzērumā? Un kam no tā labums? Varbūt Tu vari ko mainīt?!

Komentāri (170)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu