Kūtris: Muižnieces lietā varētu būt jāmeklē "labuma guvēji" (146)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satversmes tiesas (ST) tiesnesei Vinetai Muižniecei izteikti pārmetumi par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas sēdes protokola viltošanu laikā, kad vēl viņa darbojās Saeimas komisijā. ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris intervijā "Latvijas Radio" liek manīt: ja Muižnieces vaina netiks pierādīta, varētu runāt par kārtējo publiskas nomelnošanas gadījumu. Turklāt šoreiz vienlaikus cietusi arī ST un Saeimas reputācija.

Tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris šorīt intervijā "Latvijas Radio" uzsver, ka viņa reakcija šajā gadījumā ir divējāda. Pirmkārt, kā ST priekšsēdētājs un tiesnesis, kamēr nav pierādījumu par Muižnieces vainu, viņš lietu komentēt atsakās. Taču kā Latvijas iedzīvotājs un jurists šo jautājumu aicina vērtēt no viedokļa, kam šī lieta varētu būt izdevīga. "Šī lieta nav izdevīga ne Saeimai kopumā, jo atklājas, ka nav kārtībā dokumenti. Ne Satversmes tiesai, jo ir ēna pār vienu no tiesnešiem. Ne arī Latvijas iedzīvotājiem - nomelnotas divas svarīgas iestādes," saka tiesnesis.

Tiesa, ja Muižnieces vaina apstiprinās, tad jāseko bargām sankcijām un viņai ST nav vietas. Taču, ja tas neapstiprināsies, tas aktualizē jautājumu par cilvēku nomelnošanu medijos un labuma gūšanu no tā. "Var sanākt tā - samazgas izlietas, paši arī slaukiet. Tas aktualizē jautājumu par neslavas celšanu."

Juridiski ST nevar rīkoties, kamēr nav pierādījumu

Gunārs Kūtris norāda: kā ST priekšsēdētājs viņš var reaģēt disciplīnas un ētikas pārkāpumu gadījumos sešus mēnešus no izdarīšanas brīža. Saeimas arhīvos ST paši nevar iet "rakāties". "Nevaram iet rakāties Saeimas arhīvos. Un tas nav arī mūsu uzdevums," norāda ST priekšsēdētājs, uzsverot: kamēr nav pierādījumu un lieta nav atrisināta, ST nekādi formāli rīkoties nevar.

Kūtris sarunas gaitā liek manīt, ka šajā gadījumā, ja apstiprinās versija par nomelnošanu, jāmeklē labuma guvēji. Jautāts nosaukt šos labuma guvējus, viņš saka, ka tas drīzāk jājautā pašiem politiķiem, taču, viņaprāt, runa esot par diviem deputātiem. "Manuprāt, ieguvums ir tiem cilvēkiem, kas šajā situācija sevi parāda kā īstenos taisnības cīnītājus. Tie konkrēti ir divi Saeimas deputāti," saka Kūtris.

ST objektivitāte neesot apdraudēta

Kūtris uzsver, ka Vinete Muižniece patlaban turpina darbu kā Satversmes Tiesas tiesnese, un, viņaprāt, tas nekādu apdraudējumu nerada.

"Es zinu lietas, kuras Muižniece patlaban sagatavo. Bet izskata viņa visas lietas, kuras šobrīd ir skatīšanā, - šajā procesā vienmēr piedalās visi mūsu tiesneši," ST kārtību skaidro Kūtris. Un, tā kā lēmumus pieņem tiesnešu kolektīvs, nevarot runāt par to, ka iespējams ietekmēt tiesas lēmumu vai pat kāda cita tiesneša viedokli.

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu