Ikšķiles novada mežā grib būvēt elektrostaciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēsta par uzņēmēja Aivara Taukuļa ieceri Ikšķiles novadā meža vidū uzbūvēt staciju ar četrarpus megavatstundu jaudu. Tas ir vairāk, nekā patērē visa Ikšķile. Koģenerācijas staciju priekšrocība ir tā, ka vienlaikus tiek ražota gan elektrība, gan arī siltums. Taču stacijas ir dārgas un bez subsīdijām nespēj sevi atpelnīt.

Jebkādu jaunu koģenerāciju staciju atļauju izsniegšana pašlaik ir apturēta, un uzņēmēji uzskata, ka Ekonomikas ministrija kārtējo reizi pierāda savu nekompetenci. Savukārt

ministrijas ierēdņi saka, ka pašu uzņēmēju sagatavotie dokumenti nereti ir nepilnīgi un izskatās vairāk kā naudas atmazgāšanas shēma.

Un Ikšķiles projekts ir viens no pretrunīgākajiem.

Aigars Taukulis pēdējās Saeimas vēlēšanās startēja kā viens no partijas „Par prezidentālu Latviju” līderiem. Partija saņēma tikai 0,7 procentus un parlamentā netika. Viens no iemesliem, kādēļ Taukulis gribēja iesaistīties politikā, - lai vēlāk virzītu un atbalstītu savu grandiozo projektu.

Taukulis Ezerlīčos plānojis ar šķeldu kurināmu koģenerācijas staciju. Tā saražotu 1 megavatu elektroenerģijas, un uzņēmējs vēlas, lai valsts no viņa vismaz piecus gadus to iepirktu par 12 santīmiem par megavatu. Tas nozīmē, ka par projekta īstenošanu mēs visi maksātu ar saviem elektrības rēķiniem. Tirgus cenas elektroenerģijai svārstās no trīs līdz četriem santīmiem par megavatu.

Taukulis aprēķinājis - lai staciju uzbūvētu, nepieciešamas desmit miljonu eiro lielas investīcijas. Viņš uzskata, ka 45% jeb četrarpus miljoni jādod Eiropas Savienībai.

Pēc likuma, lai iegūtu atbalstu koģenerācijas stacijai, pilnībā viss tajā saražotais siltums ir jāizmanto. Taukuļa

plāns ir izveidot apsildāmos zivju dīķus, kur audzēt stores un iegūt ikrus, tāpat siltumnīcas ar zemenēm un vīnogām, kā arī divarpus hektāros slieku fermas.

Nupat Taukulis no Ekonomikas ministrijas koģenerācijas stacijas būvei saņēmis atteikumu. Tiek prasīts plānotās elektrostacijas papildu apraksts un apliecinājums, ka viss saražotais siltums tiks iepirkts un izmantots. Taukulis uzskata, ka ierēdņi apzināti gremdē projektu.

Ekonomikas ministrijas atbildi Taukulim parakstījis valsts sekretārs Juris Pūce. Viņa vietnieks Gatis Ābele saka, ka ar entuziasmu šādos projektos vien nepietiek. Pagaidām neesot izrakts neviens dīķis un neesot ne mazāko pierādījumu, ka slieku fermas varētu tapt. Esot uzmanīgi jāvērtē, vai koģenerācijas projekts patiesībā nav vēlme iegūt augstu elektroenerģijas tarifu un labi nopelnīt, slieku un storu audzēšanas biznesu atstājot uz papīra.

Taču Taukulis projektu ir gatavs turpināt. Ikšķiles pašvaldībā pabeigta koģenerācijas stacijas publiskā apspriešana. Vietējie izsakās, ka Taukulis ar projektu grib sagrābt miljonus un izkrāpt Eiropas naudu, taču pašvaldība ir citādās domās - šodien esot jāatbalsta jebkurš uzņēmējs, kurš spējīgs ko sakarīgu piedāvāt.

Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Edgars Vīgants atzīst, ka četrarpus megavati ir nopietns siltuma apjoms. Ja to izmantotu tikai slieku audzēšanai, tad visdrīzāk karstumā tās izceptos. Tik sarežģītus biznesus kā koģenerācija, slieku audzēšana, apsildāmi zivju dīķi un siltumnīcas apsaimniekot vienā saimniecībā esot ļoti liels risks.

Uzņēmējs Aigars Taukulis tikmēr apgalvo, ka neapstāsies un koģenerācijas, kā arī slieku biznesu attīstīs. Valdībai viņš pārmet, ka tā zaļās enerģijas kvotas dalot tikai draugiem un partiju atbalstītājiem. Taukulis ir pārliecināts, ka nāks jauna valdība un viņa projektu atbalstīs.

Atbalsta jaunām koģenerācijas stacijām nebūs, kamēr Saeima nepieņems atjaunojamās enerģijas likumu. Tas šobrīd ir Saeimas Tautsaimniecības komisijā un jau tagad izpelnījies ļoti pretrunīgus viedokļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu