Ar motocikliem trauksies ātrās palīdzības mediķi (210)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai sastrēguma stundās Rīgā varētu ātrāk nokļūt pie pacientiem, ātrās palīdzības mediķi turpmāk varētu izmantot arī motociklus. Vairāki speciālisti portālam TVNET norādīja, ka pasaulē palīdzības sniegšanai izmanto dažādus transportlīdzekļus, arī motociklus. To lietošana varētu būt ļoti noderīga situācijās, kad cilvēku glābšanai atvēlētas tikai dažas minūtes.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis TVNET norādīja, ka pasaulē ātrā un neatliekamā palīdzība ir viena no visdinamiskākajām medicīnas nozarēm.

«Ļoti bieži cilvēka dzīvību izšķir dažas minūtes.»

Tādēļ tiek meklēti transportlīdzekļu varianti, bagātās lielās valstīs – helikopteri, bet pilsētās – divu riteņu transportlīdzekļi.

Šis pakalpojums ir dārgs un sarežģīts,

jo motocikls kā līdzeklis var būt ārsta rīcībā, bet tik un tā uz šo izsaukumu paralēli jādodas mašīnai ar plašākām palīdzības iespējām, kā arī slimnieka transportēšanas iespējām.

«Tā kā pats neesmu motociklists, man būtu sarežģīti kļūt par šādas palīdzības sniedzēju.

Neatliekamās palīdzības dienesta vadītājs ārsts Armands Ploriņš dzīvē pārvietojas ar motociklu, brauc ļoti labi, iespējams, tāpēc viņš ar šādu risinājumu ir aizrāvies. Viņš ir iepazinies ar līdzīgām sistēmām Eiropas pilsētās un atradis šo risinājumu par labu esam.

Tiesa, es neesmu īsti pārliecināts, cik šāds risinājums ir ekonomiski pamatots.

Manuprāt, sākotnēji varēja iegādāties vienu vai divus motociklus un veidot to kā pilotprojektu.»

Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Neimane TVNET atzina, ka

kritiskās situācijās izšķirīga var būt katra minūte,

lai glābtu bērna dzīvību, kurā ietilpst gan mediķu profesionalitāte, gan medicīnas tehnoloģiju pieejamība, gan arī reaģēšanas operativitāte.

Raugoties uz citām Eiropas valstīm, varam redzēt, ka ātrās palīdzības dienestu rīcībā ir visdažādākie transportlīdzekļi – automašīnas, motocikli un medikopteri, lai, vadoties pēc katras konkrētās situācijas, spētu reaģēt maksimāli operatīvi un negadījuma vietā nokļūtu iespējami ātri, sniedzot nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

TVNET jau ziņoja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pagaidām atlicis ieceri iegādāties divus motociklus.

NMPD pārstāve Ilze Bukša portālam skaidroja, ka iepirkums pārtraukts, jo iespējamo motociklu iegādi nolemts skatīt saistībā ar koncepciju par dažādu transporta veidu attīstību dienestā. Šopavasar koncepciju plānots iesniegt Veselības ministrijā.

Koncepcijā plānots noteikt, kā kopumā attīstīsies dienesta transportlīdzekļu bāze, lai mediķi pēc iespējas ātrāk nokļūtu pie pacientiem.

Jāņem vērā gan tas, ka daļa izsaukumu ir no pilsētām, kurās mēdz būt arī satiksmes sastrēgumi, gan ka daļa pacientu dzīvo lauku viensētās, līdz kurām ved sliktas kvalitātes ceļi vai pat «bezceļi».

Tāpat ir situācijas, kad smagi slimi cilvēki jāved pat vairākus simtus kilometru.

Būtisks apstāklis ir arī ierobežotais finansējums.

Daļa ātrās palīdzības dienesta automašīnu ir ļoti nolietotas,

un būtu svarīgi to atjaunot. Šobrīd NMPD mediķi pārsvarā izmanto tikai automašīnas, īpašos gadījumos - Nacionālo bruņoto spēku helikopteru.

Bukša akcentēja, ka pasaulē ātrās palīdzības dienesti lieto dažāda veida transportlīdzekļus, katram ir savs izmantojums. Izvērtējot pasaules pieredzi šai jautājumā, tiek ņemta vērā konkrētā Latvijas situācija.

Komentāri (210)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu