Āboltiņa: SC, atbalstot Pilsonības likumu, atzīst Latvijas okupāciju (84)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbalstot vienu no Pilsonības likuma grozījumiem iesniegtajiem priekšlikumiem, Saskaņas centra (SC) deputāti faktiski atzīst to, ka 1940.gadā PSRS okupēja Latviju, lai arī līdz šim šī politiskā spēka deputāti publiski okupācijas faktu noliedza, pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa («Vienotība»).

Pilsonības likuma grozījumiem, ko ceturtdien trešajā lasījumā skatīja Saeima, viens no priekšlikumiem noteica, ka tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoni tostarp saglabā personas, kuras 1940.gada 17.jūnijā bijušas Latvijas pilsoņi un spēj apliecināt, ka laikā no 1950.gada 17.jūnijam līdz 1990.gada 4.maijam atstājuši Latviju glābdamies no PSRS vai Vācijas okupācijas režīma.

Deputāti šo priekšlikumu atbalstīja vienbalsīgi, tostarp arī visi klātesošie SC frakcijas biedri. Šīs partiju apvienības deputāti gan līdz šim vienmēr vairījušies publiski atzīt Latvijas okupācijas faktu, par ko izpelnījušies nacionāli noskaņotās sabiedrības daļas pārmetumus.

Āboltiņa debašu pārtraukumā, smejoties kolēģiem izcēla šādu nesakritību SC līdzšinējā pozīcijā un balsojumā par priekšlikumu.

Ceturtdien Saeima lēma par Pilsonības likuma grozījumiem galīgajā lasījumā, kas pieņemšanas gadījumā tostarp pieļaus dubultpilsonības iespēju ar noteiktu valstu loku. Debates gan ir ievilkušās vairāku stundu garumā. SC deputāti nekavējās gandrīz pie katra likumprojekta priekšlikuma uzsākt debates, kuru rezultātā visu partiju pārstāvji izmantoja iespēju diskutēt par Latvijas vēsturiskajiem notikumiem, paužot katrs savu skatījumu uz notikušo un pašreizējiem nepilsoņiem pienākošos taisnīgumu.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu