Rinkēvičs: Veidojot Latvijas aizsardzības budžetu, jāņem vērā NATO aizsardzības izdevumu definīcija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

NATO pastāv aizsardzības izdevumu definīcija, kurā ir skaidri noteikti kritēriji, tādēļ, veidojot Latvijas aizsardzības budžetu, šī NATO aizsardzības definīcija ir jāņem vērā, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris, paužot ministra viedokli, aģentūru LETA informēja, ka Valsts robežsardzes funkcijas, kas ir tieši saistītas ar valsts militārās aizsardzības funkcijām, var tikt attiecinātas uz aizsardzības budžetu, bet nevar runāt par visas Valsts robežsardzes iekļaušanu aizsardzības budžetā.

Tikmēr nākamais Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka «mēģinājumi palielināt budžetu, paliekot apakšā zem aizsardzības tēriņiem kaut kāda veida citus tēriņus, neies cauri».

«Ja mēs netērējam savai aizsardzībai, mēs ne tikai krāpjam paši sevi, bet arī apdraudam paši sevi,» uzsvēra Bērziņš, piebilstot, ka palielinājums aizsardzības budžetam nav formāla NATO prasība. Vēstnieks arī norādīja, ka neviens gan šobrīd negatavojas iebrukt Latvijā, taču notikumi Gruzijā un Ukrainā liecina, ka nevaram būt pilnīgi pārliecināti par savu drošību. «Mēs to varam panākt, tikai izdalot lielākus līdzekļus un izmantojot tos gudri. Lai sagatavotu iespējas uzņemt citu NATO valstu karavīrus un tehniku, kas mums palīdzēs,» sacīja Bērziņš, piebilstot, ka neaicina uz galvu reibinošu bruņošanos. «Taču mānīties, kaut ko likt apakšā ir ļoti bīstami,» uzskata Bērziņš.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija rosina saistīt robežsargus ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kas ļautu ātrāk sasniegt NATO noteiktos standartus - 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai. Kā «Latvijas Avīzei» iepriekš teicis finanšu ministrs Jānis Reirs (V), esot jādomā par aizsardzībai paredzēto līdzekļu novirzīšanu robežsardzei. Viņš arī pieļāvis, ka valstij būtu drošāk, ja robežas sargātu armija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu