Vai sešgadniekiem būs obligāti jāiet skolā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aiznākamajā mācību gadā skolas gaitas bērniem varētu būt jāsāk no sešu gadu vecuma, tā izteicies izglītības ministrs. Savukārt TVNET aptaujātie vecāki neatbalsta šo ideju, jo tagadējais mācību process ar sēdēšanu solos un norakstīšanu no tāfeles nav piemērots sešgadniekiem. Bet Cēsu Jaunās sākumskolas direktore un skolotāja Dana Narvaiša TVNET atzina, ka pirms atbalstīšanas vai noliegšanas ļoti svarīgi ir iedziļināties ministra ieceres praktiskajos aspektos.

Viņa atzina - nav normāla situācija, ka 19 gadus veci jaunieši turpina mācības skolā, kaut arī viņiem pēc likumdošanas ir tiesības piedalīties vēlēšanās, precēties, sēsties pie automašīnas stūres un darīt daudz citu lietu.

Tāpat neviens nerunā par to, ka bērni, kuriem šogad ir pieci gadi, jau nākamgad sāks mācības pirmajā klasē.

Cik saprotams, ir runa par mācību standartu pielāgošanu un mainīšanu, lai sešgadnieki varētu normāli mācīties pirmajā klasē.

Jau šobrīd daļēji pārklājas tas, ko bērni apgūst pirmsskolas pēdējā grupiņā un skolas 1.klasē. Daļai bērnu 1.klasē mācītais nozīmē atkārtošanu, jo viņi jau to ir mācījušies bērnudārzā. Nav plānots, ka turpmāk 1.klasē būs jāapgūst pilnīgi citas lietas, piemēram, reizrēķins.

Vislielākās vecāku bažas saistītas ar kraso pāreju starp bērnudārzu un skolu. Abās iestādēs ir tik ievērojami atšķirīga vide, ka vecāki satraucas, vai un kā bērns tiks ar to galā.

Ja saglabājas esošā atšķirība un 1.klasē mācības balstītas uz sēdēšanu skolas solos, tad reforma nebūs veiksmīga.

Bet, ja 1.klases darbu mainīs un tajā būs daudz rotaļnodarbību un kustību, tad ir pilnīgi iespējams, ka bērni sāk mācīties skolā sešu gadu vecumā.

1.klasē mācībām skolā vajadzētu būt līdzīgām tam, kādas tās ir bērnudārzos - ar rotaļnodarbībām un kustībām. Lai to īstenotu, jāmaina dažādas praktiskas lietas. Ja to nevarēs izdarīt, ministra plānotā reforma būs neveiksmīga.

Narvaiša akcentēja, ka bērni jau sešu gadu vecumā ir spējīgi un griboši mācīties - viņu acis zib zinātkārē, bet skolotājiem ir jāprot viņus atbilstoši mācīt, nevis tikai pieskatīt.

Ministrs vēlas jau sešgadniekus ielikt skolas solā

TVNET jau vēstīja: jaunais izglītības standarts tiks veidots tā, lai izglītības iestādēs bērni 1. klasē varētu sākt mācīties sešu gadu vecumā, LIZDA sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība»). Viņš teica, ka skaidrībai par jauno izglītības saturu jābūt jau 2017.gada 1.septembrī, jo to 1.-4. klasēs sāks ieviest 2018./2019. mācību gadā.

Ministrs uzsvēra, ka «2018./2019.gadā mācību uzsākšana paredzēta no sešu gadu vecuma, tāpēc standarts jāveido atbilstoši vecumam.

Mēs nevaram atļauties ekonomiski turēt jauniešus skolā līdz 19 gadu vecumam.»

Ministrs uzsvēra, ka Latvijā ir pārāk maz cilvēku darbspējas vecumā, tāpēc ekonomiski nevar atļauties, ka jaunieši tik ilgi mācās skolā.

Ko domā Tu?

Izsaki arī savas domas par šo jautājumu! Balso un izsaki viedokli portāla TVnet debašu sadaļā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu