Skotu zinātnieks aplēsis saprātīgo ārpuszemes civilizāciju skaitu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc skotu zinātnieka domām, saprātīgas ārpuszemes civilizācijas pastāv un to var būt tūkstošiem, taču cilvēkiem nav izredžu nodibināt ar tām kontaktus, vēsta raidorganizācija BBC.

Edinburgas universitātes zinātnieks Dunkans Forgans aprēķinājis, ka «mūsu galaktikā pastāv vismaz 361 saprātīga civilizācija, bet to maksimālais skaits ir 38 000. Taču, pat pastāvot maksimālajam skaitam, ir maz ticams, ka tiks nodibināts kontakts ar citām pasaulēm».

Zinātnieki diezgan bieži cenšas noteikt iespējamību, ka Visumā pastāv saprātīgas būtnes, taču visas prognozes būtībā ir balstītas uz minējumiem. Pēc pēdējām aplēsēm, ārpuszemes civilizāciju skaits var sasniegt miljonu.

«Tas ir mūsu nezināšanas apjomu mērīšanas process,» sacīja Forgans. Viņš radījis mūsu galaktikai līdzīgas galaktikas modeli un ļāvis tur veidoties saules sistēmām, par pamatu ņemot mūsu zināšanas par tā dēvētājām eksoplanētām — planētām, kuras atrodas ārpus mūsu Saules sistēmas.

Pēc tam viņš šīm pasaulēm piemēroja trīs iespējamos scenārijus. Pirmajā gadījumā viņš pieļāva iespēju, ka dzīviem organismiem ir grūti rasties, taču, ja tie parādās, tad labi attīstās. Tādā gadījumā, pēc viņa aplēsēm, mūsu galaktikā ir 361 saprātīga civilizācija.

Otrs scenārijs paredz, ka dzīvi organismi var rasties, taču tiem ir ļoti sarežģīti attīstīties līdz saprātīgām formām. Tādā gadījumā var pastāvēt 31 513 citas dzīvības formas, uzskata Forgans.

Trešais variants ir balstīts uz pieņēmumu, ka dzīvi organismi var tikt pārnesti no vienas planētas uz citu, piemēram, pēc sadursmes ar asteroīdu, kas ir viena no populārākajām versijām par dzīvības izcelšanos uz Zemes. Tādā gadījumā ir jāpastāv aptuveni 37 964 saprātīgām civilizācijām.

«Ir svarīgi atcerēties, ka mūsu radītā aina joprojām ir nepilnīga,» uzsvēra Forgans. «Pat ja pastāv citas dzīvības formas, nebūt nav teikts, ka mēs ar tām varēsim nodibināt kontaktus. Mums pat nav ne mazākās sajēgas, kāda veida tās varētu būt.»

«Dzīvība uz citām planētām var būt tikpat daudzveidīga kā uz Zemes, un mums nav lemts paredzēt, kā var izskatīties vai uzvesties saprātīgas būtnes uz citām planētām,» piebilda Forgans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu