«Bite Mobile» Latvijā piedāvās balss, datu pārraides un satura pakalpojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešās mobilo sakaru licences ieguvējs «Bite Mobile» Latvijā plāno piedāvāt EDGE datu pārraidi, priekšapmaksas un pēcmaksas sakarus, «Bite Puls» interneta satura portālu un tiešsaistes klientu apkalpošanas pakalpojumu «Bite Online».

Kā šodien žurnālistus informēja «Bite Mobile» valdes priekšsēdētājs Jespers Teils Eriksens, «Bite Mobile» Latvijā darbosies kā integrēta Latvijas–Lietuvas kompānija, izmantojot korporatīvo «Bite» zīmolu.

«Bite Mobile» ir Lietuvas kompānijas «Bite GSM» meitas uzņēmums Latvijā.

««Bite GSM» paplašināsies, nevis veidos jaunu struktūru Latvijā,» skaidroja Eriksens. Šādi uzņēmums cer ietaupīt līdzekļus un izmantot Lietuvā jau pārbaudīto darbības modeli.

Darbību Latvijā paredzēts sākt, piedāvājot priekšapmaksas kartes, un, kamēr nebūs izveidots savs sakaru tīkls, operators iecerējis kļūt par SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un SIA «Tele2» tīklu viesabonētāju.

«Bite Mobile» jau sākusi sarunas ar Latvijas operatoriem par to tīklu izmantošanu. Eriksens norādīja, ka Eiropas likumi paredz noteikt pienākumu dominējošiem uzņēmumiem ļaut izmantot savus sakaru tīklus jaunajiem tirgus dalībniekiem.

Nacionālās viesabonēšanas jautājums ir saistīts ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pētījumu par uzņēmumiem ar dominējošu ietekmi tirgū. «Bite Mobile» cer, ka šis pētījums tiks veikts tuvākajā laikā.

«Ja es būtu LMT vai «Tele2», es censtos piesaistīt nacionālos viesabonētājus, jo tas ir izdevīgi,» sacīja Eriksens. «Bite GSM» tehniskais direktors Žilvins Jurksus sacīja, ka uzņēmums ir gatavs finansēt vajadzīgos ieguldījumus, lai palielinātu operatoru tīklu kapacitāti.

Kā uzņēmuma attīstībai svarīgus jautājumus «Bite Mobile» valdes priekšsēdētājs minēja brīvo numuru trūkumu, starpsavienojumu līgumus un numuru saglabāšanas pakalpojuma ieviešanu. Jurksus atzīmēja, ka patlaban vienas bāzes stacijas celtniecībai nepieciešamo atļauju saņemšanai ir vajadzīgi 26 paraksti. Lietuvā analogai atļaujai esot nepieciešami tikai divi paraksti.

Jaunais operators plāno celt savas bāzes stacijas, bet iespēju robežās labprātāk izmantos jau esošo infrastruktūru. Pirmajā tīkla izbūves fāzē paredzēts nodrošināt sakaru pārklājumu Rīgas rajonā, Daugavpils rajonā un uz galvenajiem autoceļiem. Otrajā fāzē plānots nosegt lielākās pilsētas un autoceļus, bet trešajā — visu valsts teritoriju.

Eriksens atzina, ka visas Latvijas pārklājumu nav iespējams nodrošināt «ne vienā, ne divos, ne trīs gados». Tādēļ «Bite Mobile» liek lielas cerības uz nacionālo viesabonēšanu esošajos tīklos.

Latvijā, tāpat kā Lietuvā, darbosies uzņēmuma biznesa klientu un privāto klientu nodaļas. Patlaban tiek piesaistīti vietējie darbinieki un tiek veikti sagatavošanas darbi. Sakarus «Bite Mobile» sola sākt nodrošināt vēl šogad, bet precīzāki termiņi un tarifi netiek izpausti.

Pēc Lietuvas parauga arī Latvijā uzņēmums plāno sadarboties ar virtuālajiem operatoriem, kā arī ar pakalpojumu sniedzējiem interneta portāla satura un mobilo telefonu izklaides pakalpojumu nodrošināšanā.

Šā gada aprīlī Lietuvā «Bite GSM» tirgus daļa bija 37,5%. Gada pirmajos trīs mēnešos 68,7% no visiem numura saglabāšanas pakalpojumu izmantotājiem izvēlējās pāriet uz «Bite GSM» tīklu, kopumā tādu bija 26 800. «Bite GSM» klientu skaists Lietuvā šogad pārsniedz miljonu.

Kā ziņots, LMT iepriekš norādīja, ka uzņēmuma tīkla kapacitāte nav tik liela, lai to varētu izmantot «Bite Mobile».

Otrs mobilo sakaru operators «Tele2» patlaban arī neapsver iespēju ļaut kādam citam izmantot savus tīklus, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Evita Matisone. Operators gan nenoliedz, ka nākotnē savu nostāju varētu mainīt, bet tas būs atkarīgs no apstākļiem.

Savukārt SPKR Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līga Rimšēviča aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban regulatora rīcībā nav instrumenta, ar ko varētu uzlikt LMT un «Tele2» papildu saistības attiecībā uz «Bite Mobile». Turklāt UMTS/GSM licences izsolei bija izstrādāti konkrēti nosacījumi. Regulatoram nevarētu būt iebildumu, ja operatoru panāktā vienošanās par viesabonēšanu kā pagaidu risinājumu nebūs pretrunā ar izsoles nosacījumiem, sacīja SPRK pārstāve.

Kā norādīja Rimšēviča, tirgus izpēte par kopumā 18 tirgiem tiek veikta neatkarīgi no «Bite Mobile». Viņa atzina, ka tas ir ļoti sarežģīts un darbietilpīgs process. Kā paredz SPRK konkrēto tirgu definēšanas, tirgu analīzes, elektronisko sakaru komersantu būtiskās ietekmes tirgū statusa un saistību elektronisko sakaru komersantiem ar būtisku ietekmi noteikšanas pasākumu plāns, prioritāro tirgu plānots definēt šā gada trešajā ceturksnī, bet noteikt būtisku ietekmi tirgū un saistības šajā grupā — šā gada ceturtajā ceturksnī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu