Amerikāņu fiziķim esot izdevies atrast viesuļvētru veidošanās cēloņus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Amerikāņu fiziķis apgalvo, ka viņam izdevies atrast viesuļvētru veidošanās cēloņus. Zinātnieka darbs pagaidām nav pieņemts recenzējamā zinātniskajā žurnālā, taču tā preprints lasāms vietnē «arxiv.org».

Par viesuļvētrām sauc par atmosfēras virpuļus, kas veidojas tropiskajos platuma grādos (parasti tos virpuļus, kuri veidojas Tālajos Austrumos un Dienvidaustrumu Āzijā dēvē par taifūniem). Virpuļu veidošanās precīzi cēloņi līdz pat šai dienai nav zināmi, tomēr tiek uzskatīts, ka galvenie ir divi faktori: okeāna ūdens temperatūra un ģeogrāfiskais platums.

Jaunā pētījuma autors secinājis, ka viesuļvētru veidošanās ir atkarīga tikai no šiem parametriem (tas ir – tie ir nevis galveni, bet gan vienīgie). Zinātnieks uzbūvējis matemātisku modeli, kurā ņemti vērā tikai šie divi faktori.

Modelis rāda augstu atbilstību novērojumu datiem no 1960. līdz 2007. gadiem. Ar tā palīdzību arī pētnieks varēja izskaidrot, kāpēc pēdējos gados pieaudzis to viesuļvētru skaits, kuras veidojas Atlantijas okeānā, bet viesuļvētru skaits, kuras veidojas virs Klusā okeāna, palicis praktiski nemainīgs. Līdz šim šis fakts nebija izskaidrots.

Ja piedāvātais modelis izrādīsies pareizs, zinātnieki varēs paredzēt viesuļvētru formēšanās biežumu sasilšanas apstākļos. Kā apgalvo pētījuma autors, temperatūras paaugstināšanās par diviem grādiem pēc Celsija skalas novedīs pie viesuļvētru biežuma palielināšanās par 11 reizēm.

Pirms dažiem gadiem analoģisku prognozi sniedza cits zinātnieku kolektīvs, kurš analizēja novērojumu datus par atmosfēras virpuļiem kopš 1981. gada. Pētnieki aprēķināja, ka temperatūras palielināšanās par vienu grādu pēc Celsija skalas palielinās jaudīgu viesuļvētru rašanās biežumu par 31 procentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu