«Google» pārtrauc meklēšanas rezultātu cenzēšanu Ķīnā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Interneta gigants «Google» pirmdien pārtraucis cenzēt meklēšanas rezultātus Ķīnā, izraisot dusmīgu reakciju no Pekinas puses.

«Goggle» paziņoja, ka tā ķīniešu valodas meklētāja «Google.cn» lietotājus no kontinentālās Ķīnas daļas pāradresē uz necenzētu vietni bijušajā Lielbritānijas kolonijā Honkongā.

««Google.cn» apmeklētāji tagad tiek pāradresēti uz «Google.com.hk», kur mēs piedāvājam necenzētu meklēšanu, kas īpaši domāta lietotājiem Ķīnas kontinentālajā daļā, un tiek nodrošināta ar mūsu serveriem Honkongā,» paziņoja «Google» galvenais jurists Deivids Dramonds.

Lai arī kompānija pārtrauc cenzēšanu, tā paziņoja, ka plāno paturēt valstī pārdošanas, zinātnes un attīstības komandas.

Pekina ātri reaģēja uz «Google» soli, paziņojot, ka kompānija rīkojas «absolūti nepareizi», pārtraucot cenzēšanu un vainojot Ķīnu par divus mēnešus agrāk notikušajiem kiberuzbrukumiem, kas bija vērsti pret ķīniešu cilvēktiesību aktīvistiem visā pasaulē, mēģinot uzlauzt viņu e-pastu.

«"Google» pārtraucot filtrēt meklēšanas pakalpojumus, ir pārkāpusi rakstisku solījumu, ko tā deva, ienākot Ķīnas tirgū,» paziņoja Valsts padomes informācijas biroja interneta birojs. «Mēs viennozīmīgi esam pret komerciālu jautājumu politizēšanu, un izsakām savu neapmierinātību un sašutumu «Google» par tās nepamatotajām apsūdzībām un rīcību.»

Jau janvārī «Google» paziņoja, ka varētu slēgt meklētājprogrammu «google.cn» un aiziet no Ķīnas tirgus. Šādi uzņēmums reaģēja uz hakeru uzbrukumiem, kas pret to tika vērsti, pēc visa spriežot, no Ķīnas. «Google» arī iepriekš tika paudis apņemšanos, ka pārtrauks cenzēt meklētājprogrammas rezultātus atbilstoši varasiestāžu vadlīnijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu