Austrālijas zinātnieki atklāj jaunas zāles vēža ārstēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijas zinātnieki atklājuši jaunas zāles, ko varēs izmantot vēža ārstniecībā. Atšķirībā no līdz šim lietotajiem medikamentiem pacientam tās neizraisa nelabuma sajūtu un matu izkrišanu, piektdien sacīja zinātnieku pārstāve.

Novatoriskā ideja paredz nanotehnoloģiju izmantošanu, lai radītu daļiņas, kas vēža šūnām uzbrūk tieši ar «letālu medikamentu devu», vienlaikus nepiesārņojot pacienta organismu ar toksiskām ķimikālijām, stāsta pētījumā iesaistītā zinātniece Dženifera Makdaiērmida.

Parasti vēža ārstniecību veic, izmantojot ķīmijas terapijas metodi, kad pacienta ķermenis tiek pakļauts spēcīgu zāļu iedarbībai, lai iznīcinātu vēža šūnas. Ārstējoties ar jauno metodi, pacients būs pasargāts no tradicionālās ķīmijas terapijas izraisītajiem organismu novājinošiem blakusefektiem.

«Pacientam neizkritīs mati, nebūs jāvemj. Ķīmijas terapija pati dažkārt ir dzīvību apdraudoša,» zinātniece Makdaiērmida sacīja aģentūrai AFP.

Pētījumos izmantotas vairoties nespējīgas baktēriju šūnas, kas var organismā pārnest ķīmijas terapijas medicīniskās vielas, teica zinātniece, kas pati ir pētījumus veikušā Sidnejas biotehnoloģiju uzņēmuma «EnGeneIC» izpilddirektore.

Nanošūnām - tās ir piecas reizes mazākas par normālajām šūnām - tiek pievienotas antivielas, kas iedarbojas uz audzēju. Kad šūna trāpa audzējam, medicīniskās vielas tiek raidītas tieši vēža šūnās.

«Nevienā citā ārstēšanas sistēmā nav zāļu, kas būtu tik ļoti koncentrētas vienā nelielā devā,» sacīja zinātniece.

Kā liecina ar dzīvniekiem veiktie izmēģinājumi, kas šonedēļ aprakstīti ASV iznākošajā žurnālā «Cancer Cell», jaunā ārstēšanas sistēma ir samazinājusi audzējus, neizraisot toksiskus blakusefektus, turklāt izmēģinājumos lietotas nelielas zāļu devas.

Jauno ārstēšanas metodi var izmantot, ārstējot audzējus, kas izveidojušies, piemēram, krūtīs, olnīcās, resnajā zarnā vai plaušās, teica Makdaiērmida.

Pacienti, kam daži medikamenti izraisa kontradikcijas, jaunās ārstnieciskās vielas varētu izmantot diagnozei īpaši pielāgotos medikamentu «kokteiļos», turklāt, tā kā ārstniecībā tiks izmantota gaužām neliela zāļu deva, arī ārstniecības izmaksas varētu samazināties, sacīja zinātniece.

Zinātnieki cer, ka varēs uzsākt jauno zāļu izmēģināšanu uz cilvēkiem šī gada beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu