Datorpeļu dienas ir skaitītas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Datorpeļu izmantošana varētu tikt pārtraukta aptuveni trīs, piecu gadu laikā, prognozē tirgus izpētes kompānijas «Gartner» speciālisti.

Datorpeles varētu aizvietot tā sauktie žestu datormehānismi, tādi kā skārienjutīgi ekrāni un sejas atpazīšanas ierīces.

«Datorpele ir pilnībā piemērota galddatora videi, taču izklaidēm mājās vai arī darbam ar klēpjdatoru tā vairs neder,» sacīja analītiķis Stīvs Prentiss.

Eksperts pavēstīja, ka elektronikas ražošanas kompānija «Panasonic» piedāvā iespēju atteikties no tradicionālām tālvadības ierīcēm, tā vietā izmantojot tādas sistēmas, kuras atpazīst jūsu roku kustības. Vienlaikus šādas sistēmas atpazīst konkrēta lietotāja seju un parāda televizora ekrānā viņa izlasi.

«Jūs ar savu roku varat pārvietoties [izvēlnē] un izvēlēties to, ko vēlaties,» norādīja Prentiss.

Eksperts arī stāstīja par jaunākām tehnoloģijām, kuras varētu aizvietot datora peli.

«Kompānijas «Sony» un «Canon», kā arī citi video un fotografēšanas ierīču ražotāji izmanto sejas atpazīšanas sistēmas, kuras reāllaikā identificē jūsu seju, pat ja jūs smaidāt. Ir pat sava veida emocijas identificējošas sistēmas — izmantojot austiņas, jūs varat darbināt datoru ar savu prātu, un šāda ierīce tirgū parādīsies [šā gada] septembrī. Tādējādi datortehnoloģijas padara daudzus procesus gudrākus.»

Tajā pašā laikā datorpeļu ražotāji nepiekrīt idejai, ka šai industrijai tuvojas gals.

«Datorpeles nāve ir lielā mērā pārspīlēta,» norādīja pasaulē lielākā datoru perifērijas ierīču ražotāja «Logitech» viceprezidents Rorijs Dūlijs.

«Logitech» pēdējo 20 gadu laikā pārdevis vairāk nekā 500 miljonus datorpeļu. «Tas pierāda, cik svarīga ierīce ir datorpele,» sacīja kompānijas viceprezidents.

Tomēr Dūlijs piekrita tam, ka palielinās iespējas, kādā veidā cilvēki varētu kontrolēt datoru, vienlaikus uzsverot, ka šādas sistēmas ražos arī «Logitech». «Cilvēki gadiem runāja par saplūšanu. Šodien televizors aizvieto datoru, savukārt dators — televizoru. Mūsu izmantotās ierīces tika uzlabotas saskaņā ar izmaiņām mūsu dzīves stilā, taču tas nebūt nenozīmē datorpeles vērtības mazināšanos,» sacīja Dūlijs.

Kompānijas viceprezidents uzskata «Gartner» publicēto prognozi attiecībā uz datorpeli par pārāk pesimistisku, jo strauju attīstību piedzīvojušos tirgos ir visai zems interneta pieslēgumu līmenis.

«Tādējādi datorpeles būs pat populārākas nekā šodien. Tehnoloģiju, izglītības un informācijas pārsūtīšana uz šīm [strauju attīstību piedzīvojušām] pasaules daļām tiks īstenota, gūstot pieeju tīmekļa pārlūkprogrammām (...). Internetu lieto aptuveni viens miljards cilvēku, taču pasaules iedzīvotāju skaits pārsniedz piecus miljardus,» sacīja Dūlijs.

Datorpeli izgudroja Duglass Engelbarts, strādājot Stenfordas Pētījumu institūtā. Viņš nesaņēma honorāru par savu izgudrojumu, kas daļēji izskaidrojams ar to, ka viņa patenta termiņš izbeidzās 1987. gadā pirms datorrevolūcijas, kas padarīja datorpeli par nepieciešamu.

Līdz ar jaunāko tehnoloģiju ieviešanu rodas jautājums par tastatūras likteni.

«Gartner» eksperts prognozē, ka tuvākajā laikā tastatūra netiks aizvietota ar alternatīvām ierīcēm. «Neskatoties uz visiem trūkumiem, tastatūra paliks par galveno teksta ievadīšanas ierīci. Nekas vienkāršā veidā to neaizvietos,» prognozē Prentiss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu