Izrādās, ka suņi ir dumjāki, nekā uzskatīts iepriekš

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicity Robinson, Wolf Science Center

Zinātnieki izpētījuši, ka, pateicoties domestikācijai, suņi ir zaudējuši lielu daļu no savām dabiskajām prasmēm, kas joprojām piemīt vilkiem, piemēram, prasmi atrisināt dažādas problēmsituācijas un saprast likumsakarības.

Scientific Reports

«Bērni likumsakarību principu iemācās jau agrā vecumā, piemēram, ja tu pieskaries karstai krāsnij, tu apdedzinies. Mūsu pētījums pierādīja, ka vilki šādas likumsakarības saprot, bet suņi nē. Vilki daudz labāk spēj atrisināt dažādas problēmsituācijas, taču suņi šo spēju ir zaudējuši pateicoties tam, ka cilvēks suņa problēmas atrisina viņa paša vietā,» komentēja pētījuma autore Mišela Lampe.

Foto: Felicity Robinson, Wolf Science Center

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieku komanda izpētīja 14 suņu un 12 vilku prāta spējas, kad tie saskaras ar dažādām problēmsituācijām.

Eksperimentā dzīvniekiem bija jāizvēlas starp diviem objektiem, no kuriem vienā bija paslēpts ēdiens, bet otrs bija tukšs. Pētnieki vēlējās noskaidrot, vai dzīvnieki uztvers un izmantos dažādas cilvēku sniegtas norādes uz objektu, kurā ir ēdiens, piemēram acu skatienu vai norādi ar pirkstu.

Rezultātā abu sugu dzīvnieki prata izmantot cilvēku norādes, lai tiktu pie ēdiena, tomēr otrajā eksperimenta daļā, kad ēdiens bija jāatrod atkārtoti bez cilvēka palīdzības, to spēja izdarīt tikai vilki.

Foto: Felicity Robinson, Wolf Science Center

«Šajā eksperimentā vilki parādīja, ka saprot likumsakarības, kas ir svešas suņiem. Iegūtā informācija palīdzēs labāk saprast, kā notika suņu nošķiršanās no vilkiem,» piebilda pētniece Džulianna Kaminskī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu