E-paraksts gatavs

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/B. Aprāne

Vakar žurnālistiem tika prezentēta elektroniskā paraksta sistēma. E-paraksta pakalpojums patlaban jau ir izstrādāts, un tuvāko mēnešu laikā tiks pilnveidots iedzīvotājiem un uzņēmējiem lietderīgu papildu pakalpojumu klāsts.

Īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs preses konferenci sāka ar apgalvojumu, ka «elektroniskais paraksts ir gatavs».

Plānots, ka Latvijas iedzīvotājiem e-paraksts būs pieejams no šā gada septembra. Pēdējā būtiskā lieta, kas vēl jāizdara, ir e-paraksta sistēmas drošības audita veikšana, kas notiks augustā. Līdz jūnijam jāveic grozījumi Elektronisko dokumentu likumā un saistītajos Ministru kabineta noteikumos. Jau patlaban ir izveidoti pirmie e-paraksta testa pieslēgumi valsts institūcijās un ministrijās. No valsts sektora visgatavākā e-pakalpojumu sniegšanai būs Zemkopības ministrija un Rīgas Dome. Rīgas Dome septembrī būšot gatava piedāvāt deviņu pakalpojumus elektroniski, par Zemkopības ministriju vēl detaļas nav zināmas, tomēr kā īpašs sasniegums jāatzīmē, ka jau no septembra dokumentu aprite starp ministriju un Eiropas Savienību notiks, izmantojot elektronisko parakstu.

E-paraksta pakalpojumu izstrādā Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts, sadarbojoties ar VAS «Latvijas Pasts» (LP) un SIA «Lattelekom». Tomēr pagaidām vēl nav skaidrs, cik izmaksās šā pakalpojuma izmantošana. Preses konferencē tika norādīts, ka pašlaik tiek pārstrādāts sagatavotais cenrādis. Karšu lasītājs varētu maksāt aptuveni 10 eiro. Karšu lasītājs tiek pievienots datoram, izmantojot USB portu, un izvēlētā karšu piegādātāja piegādātie lasītāji darbošoties visdažādākajās operētājsistēmās.

Kā tas notiks?

Ikvienam iedzīvotājam, kurš vēlēsies lietot e-parakstu, būs jāsaņem speciāla e-paraksta viedkarte, ko no septembra izsniegs Latvijas Pasts savās nodaļās. Diskusijas varētu izraisīt viedkartes dizains (skatīt attēlu galeriju), ko zīmējusi četrus gadus veca meitene no Rēzeknes. Kā skaidroja Latvijas Pasta ģenerāldirektors, attēla simboliskā nozīme ir nākotnes cilvēks.

Procedūra ir šāda: parakstītājs ierodas LP ar personu apliecinošu dokumentu, uzraksta iesniegumu, ka vēlas iegūt savu viedkarti. Tad LP pārbauda parakstītāja datus, izgatavo karti, izsūta uzaicinājumu saņemt karti (PIN vēstule). Parakstītājs ierodas LP, saņem karti, pārliecinās par informācijas pareizību, paraksta līgumu, un tad LP aktivizē karti. Parakstītājs lieto karti, nepieciešamības gadījumā var izmantot LP palīdzības dienesta pakalpojumus, LP interneta vietni.

Lai palīdzētu e-paraksta lietotājiem, rudenī darbu sāks klientu palīdzības dienests, tiks izveidota speciāla tālruņa līnija, izvietota informācija internetā un izdoti dažādi skaidrojoši materiāli.

Sūtītājam pievienojot e-parakstu elektroniski sagatavotam dokumentam, tā adresāts saņem precīzu informāciju par sūtītāju: tā vārdu un uzvārdu, e-paraksta derīguma termiņu, kā arī atzīmi, ka datu pareizību apliecina drošs pakalpojuma sniedzējs — Latvijas Pasts. E-paraksts ļauj pārliecināties, ka dokuments pēc tā parakstīšanas nav mainīts, ka persona, kura paraksta dokumentu, ir tā, par ko uzdodas. Ja parakstam tiek pievienots laika zīmogs (tas ir papildu pakalpojums), tiek fiksēts precīzs laika zīmoga pievienošanas laiks, un ir iespējams pārliecināties, vai dokuments pēc laika zīmoga pievienošanas nav mainīts. Pievienot e-parakstu un laika zīmogu varēs e-pasta vēstulei, web formai, teksta redaktora dokumentam, fotogrāfijai, transakcijai, jebkuriem elektroniskiem datiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu