PCTVL pret grozījumiem Elektronisko sakaru likumā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2005.

gada 12. maijā Saeima pieņēma grozījumus Elektronisko sakaru likumā. Ar šiem grozījumiem elektronisko sakaru komersantiem (piemēram, telekomunikāciju un interneta operatoriem) tiks uzlikts pienākums saskaņā ar Satversmes aizsardzības biroja direktora rakstveida pieprasījumu par saviem līdzekļiem ierīkot, uzturēt, papildināt un pārveidot informācijas pārtveršanas punktus. Šie grozījumi ir pieņemti steidzamības kārtībā, neapspriežot tos ar telekomunikāciju un interneta biznesa pārstāvjiem, portālam «Apollo» uzsvēra apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» pārstāvji.

Sakarā ar to, ka par likuma steidzamību balsoja 59 deputāti no frakcijas «Jaunais laiks», Tautas partijas frakcijas, Latvijas Pirmās partijas frakcijas, Zaļo un zemnieku savienības frakcijas un frakcijas «Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, Valsts Prezidente nevar prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu.

PCTVL uzskata, ka ar balsu vairākumu nevar novērst juridisko brāķi. JKā norāda PCTVL, 2002. gada 12. septembrī Lietuvas Republikas Konstitucionālā tiesa atzina, ka līdzīga Lietuvas Telekomunikāciju likuma norma ir pretrunā ar tiesiskās valsts principu un Konstitūcijā nostiprinātajām tiesībām uz īpašumu, ja prasības ierīkot un uzturēt pārtveršanas punktus attiecas arī uz tām komercsabiedrībām, kuras nepieder valstij, un ja pārtveršanas punkti nav nepieciešami ekonomiskās darbības īstenošanai. Tiesa atzīmējusi, ka noziedzības ierobežošana un noziegumu izmeklēšana ir pastāvīgas valsts funkcijas, kuras jāfinansē no valsts līdzekļiem.

Politisko organizāciju apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» frakcija balsoja pret minētajiem grozījumiem Elektronisko sakaru likumā. Frakcija uzskata, ka valsts nedrīkst risināt noziedzības novēršanas problēmas uz komersantu rēķina. Frakcija ir gatava atbalstīt grozījumu apstrīdēšanu Satversmes tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu