«IBM» pasaules jaudīgākais privātais superdators

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien «IBM» iedarbināja, ka viņi paši saka, «pasaules jaudīgāko privāto superdatoru».

«Watson Blue Genr» jeb BGW ir uzstādīts «IBM» Tomasa Vatsona vārdā nosauktajā izpētes centrā Ņujorkā. Paredzams, ka BGW pievienosies savai māsai «Blue Gene/L» — šobrīd pasaulē ātrākajam superdatoram — pasaules trīs jaudīgāko superdatoru sarakstā.

BGW ir aptuveni uz pusi mazāks par citām līdzīgas jaudas mūsdienu mašīnām, tas sastāv no 20 ledusskapja lieluma klājiem, kas kopā ir spējīgi veikt 91,29 triljonus skaitļošanas darbību sekundē (teraflop).

«IBM» plāno lietot šo superdatoru, lai veiktu pētījumus daudzās jomās, sākot ar dažādu biznesa modeļu simulācijām un beidzot ar pētījumiem hidrodinamikā, materiālu zinātnē, kvantu ķīmijā, kā arī molekulārajā un šķidrumu fizikā. «IBM» izpētes sistēmu nodaļas prezidents Tilaks Agervala teica, ka BGW tikšot lietots, lai «paātrinātu pētījumus plašā pētniecības disciplīnu spektrā».

«Pētnieki, zinātnieki, inženieri un izgudrotāji tagad var uzdot vairāk jautājumu, var pārbaudīt vairāk teoriju, var izmēģināt vairāk dažādu modeļu un var simulēt tādus apstākļus, ko agrāk simulēt nebija iespējams.»

Viena no pirmajām programmām, kas tiks darbināta jaunajā superdatorā, būs «Blue Matter», kas tika izstrādāta kā «IBM Blue Gene» projekta zinātniskā sastāvdaļa. Šo programmu lietos medikamentu izstrādes proteīnu dinamikas simulācijās.

«IBM» paziņojis, ka ļaus BGW izmantot arī pētniekiem, kuru akadēmiskajiem vai industriālajiem projektiem būs vajadzīgas lielas skaitļošanas jaudas. Pēc «Bloomberg» datiem, šis superdators «IBM» izmaksāja aptuveni 40 miljonus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu