Spēļu konsoles varētu izmantot zinātniskos pētījumos

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Xbox 360» un «PlayStation 3» ir jaukas un interesantas rotaļlietas, bet pieliekot tikai nelielas pūles, tās varētu kļūt par nopietnu rīku citplanētiešu vai jaunu vēža medikamentu meklēšanai. Lai tas notiktu konsolēm pietrūkst tikai dalīto rēķinu programmatūras, kas šobrīd ir izstrādātas tikai priekš datoriem.

Jaunākās paaudzes konsoļu veiktspēja ir visnotaļ iespaidīga, jaunajā «Sony» konsole mūsdienu spēļu iespaidīgās grafikas apstrādei ir aprīkota ar 3,2 GHz divkodolu PowerPC procesoru, kas pilnvērtīgi tiks lietots tikai daļu dienas. Jebkuram, kam pieder ievērojamas skaitļošanas jaudas, pilnība tās jāizmanto arī brīžos, kad dators vai spēļu konsole it kā netiek lietoti.

Dalītās rēķināšanas spēks slēpjas tajā, ka liela problēma tiek sadalīta mazos gabaliņos, kurus katru atsevišķi risina vairāki simti, tūkstoši vai pat miljoni dažādu jaudu datori. Šo skaitļošanas metodi nevar lietot visos gadījumos, bet reizēm tā ir visai noderīga. Tā saucamo rupjā spēka (brute force) rēķinu gadījumā šī metode ne tikai veiksmīgi strādā, bet pat izceļas uz citu alternatīvu fona.

Leļļu teātris

Sirdsdziesma

Biļetes

Ja daudzo šajos pētījumos iesaistīto datorlietotāju pulkam varētu pievienot arī jaunāko spēļu konsoļu jaudas ievērojami paātrinātos pētījumu gaita un iespējams pavisam drīz jau izdotos atrast zāles pret kādu smagu slimību. Starp citu, līdz šim «Sony» ir pārdevis vairāk kā 70 miljonus «PlayStation 2» spēļu konsoļu.

Lai liktu lietā spēļu konsolēs apslēptos skaitļošanas resursus to lietotājiem būtu jāpiedāvā attiecīga programmatūra.

Neuzbāzīgākais veids, kā to izdarīt būtu izstrādāt speciālu disku, kurā būtu viss vajadzīgais, lai palīdzētu zinātniekiem palīdzēt mums. Šajā gadījumā skaitļošana prasītu īpašu entuziasmu no tautas masām, turklāt kādam nāktos sponsorēt arī šos diskus. Efektīvāks veids būtu iekļaut dalītās skaitļošanas programmatūru spēles konsoļu sistēmā. Varētu piedāvāt lietotājiem konsoles ražotāju sertificētus sistēmas atjauninājumus (firmware update), kas izlabotu kļūdas konsoļu sistēmas programmatūrā un brīvajā laikā ļautu lietderīgi izmantot to skaitļošanas resursus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu