Mobilā tālruņa lietošana laukos kaitīgāka nekā pilsētā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Aigars Jansons

Mobilā tālruņa lietošana lauku apvidos rada lielāku risku saslimt ar smadzeņu audzēju nekā pilsētā, liecina zviedru zinātnieku pētījums, kura rezultāti publicēti izdevumā «Occupational and Environmental Medicine».

Ērebrū universitātes slimnīcas pētnieki Lennarta Hardella vadībā izmeklēja vairāk nekā 1400 pieaugušos vecumā no 20 līdz 80 gadiem, kam konstatēts labdabīgs vai ļaundabīgs smadzeņu audzējs. Salīdzinot viņus ar veseliem tā paša apvidus iedzīvotājiem, mediķi izjautāja viņus par mobilā tālruņa un bezvadu telefona lietošanas biežumu. Rezultāti izrādījās pārsteidzoši. Atklājās, ka saslimšana tikpat kā nav saistīta ar tālruņa lietošanas biežumu un ilgumu, toties ir visai atkarīga no dzīvesvietas, turklāt digitālo mobilo tālruņu lietotājiem šī sakarība ir izteiktāka.

Kā liecina pētījuma dati, lauciniekiem, kuri digitālo mobilo tālruni lieto ilgāk nekā trīs gadus, iespēja saslimt ar smadzeņu audzēju ir pāri par trim reizēm lielāka nekā pilsētniekiem, bet ļaundabīgo audzēju gadījumā — pat astoņas reizes lielāka.

«Protams, mūsu iegūtie rezultāti pieļauj iespēju, ka risks var atšķirties atkarībā no vietas ģeogrāfiskā stāvokļa. Tomēr šie rezultāti attiecas uz Zviedriju, un precīzu ziņu par atšķirībām starp dažādām ģeogrāfiskajām vietām nav,» raksta Hardels.

Tomēr paši zinātnieki atzīst, ka pētījums aptvēris ļoti mazu cilvēku skaitu.

Kā liecina agrākie pētījumi, lauku apvidos mobilajam telefonam vajadzīgs lielāks enerģijas patēriņš, jo bāzes stacijas atrodas tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu