Vai kaut kas notiks 2012. gada 21. decembrī?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Holivudā tiek uzņemtas filmas par pasaules bojāeju 2012. gadā, arī dažādi cilvēki, kas dēvē sevi par debess pētniekiem un pareģojumu tulkotāji min, ka 2012. gada 21. decembrī Zemei draud kāda kataklizma.

NASA (Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija/ National Aeronautics and Space Administration) speciālisti apkopojuši aktuālākos jautājumus par 2012. gada nogali un snieguši uz tiem atbildes. Jau pašā sākumā zinātnieki uzsver, ka 2012. gada 21. decembris nebūs pasaules gals un tie būs parasti ziemas saulgrieži.

Jautājums (J): Vai mūsu planētai pastāv draudi 2012. gadā?

Atbilde (A): Nekas ļauns 2012. gadā ar Zemi nenotiks. Mūsu planētai jau 4 miljardus gadu klājas labi un uzticami zinātnieki nezina nevienu apdraudējumu planētai 2012. gadā.

J: Kāda ir baumu izcelsme, ka 2012. gadā pasaule ies bojā?

A: Viss sācies ar runām, ka planēta ar nosaukumu Nibiru virzās zemes virzienā. Šī katastrofa tika paredzēta jau 2003. gada maijā, taču kad tas nenotika, pasaules bojājejas datums tika pārcelts uz 2012. gadu. Pēc tam tika vilktas paralēles ar Maiju kalendāru, kura viens no cikliem beidzas 21. decembrī. Šāda planēta ir internetā izplatīts joks. Ja šāda planēta tiešām apdraudētu Zemi, tad zinātnieki to jau sen būtu pamanījuši. Visticamāk, šāda planēta nemaz neeksistē.

J: Vai Maiju kalendārs beidzas tieši 2012. gada 21. decembrī?

A: Tieši tāpat, kā kalendārs, kas atrodas virtuvē pie sienas, beidzas 31. decembrī, Maiju kalendāra cikls beidzas 2012.gada 21. decembrī. Šis datums ir tas, kurā beidzas viens no seno Maiju kalendārajiem cikliem un tad sākas jauns periods.

J: Vai tomēr varētu notikt tāds fenomens, ka planētas sastājas tā, ka var sadurties ar Zemi?

A: Jau vairākas dekādes nav tādu planētu izkārtojumu, kas 2012.gadā varētu šķērsot galaktisko plātni. Un pat ja izveidotos šāds planētu izkārtojums, Zemei tas nodarītu nenozīmīgus zaudējumus.

J: Kā NASA speciālisti uztver pareģojumus par pasaules bojāeju?

A: Kur ir zinātnisks pamatojums apgalvojumos par kataklizmu vai dramatiskām izmaiņām 2012. gadā? Kur ir pierādījumi? Tādu nav, nav redzamu pierādījumu tam, ka kaut kādi neparasti notikumi varētu norisināties 2012. gada decembrī.

J: Vai Zemi 2012. gadā varētu apdraudēt milzīgas Saules vētras?

A: Saules aktivitāte ir cikliska un tās uzliesmojumu kulminācija ir ik 11 gadus. Šādi uzliesmojumi var radīt traucējumus satelītu sistēmā, lai gan inženieri pēta, kā izveidot tādas sistēmas, kas ir pasargātas no Saules aktivitātēm. Taču nav paredzams, ka Saule kaut kā īpaši 2012. gadā apdraudētu Zemi. Nākamais Saules aktivitātes maksimums sagaidāms laikā no 2012. līdz 2014.gadam un tas būs parasts solārais cikls , kas ne ar ko neatšķirsies no iepriekšējiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu