Pasauli pārņem nepieredzēts karstums: brīdina par katastrofām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fadil Basymeleh, CC BY-NC-ND 2.0

Pagājusī desmitgade bijusi siltākā novērojumu vēsturē – gaisa temperatūra kāpusi ļoti strauji, turklāt rekordlielā karstuma dēļ dramatiski aug nelaimēs bojāgājušo skaits, pirmdien, atsaucoties uz Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (PMO) jaunāko ziņojumu, vēsta laikraksts «Diena».  

PMO apkopotā informācija liecina, ka laikā no 2001. līdz 2010.gadam bijis neraksturīgs karstums, kas pārsniedz pēdējos 160 gados reģistrēto. Tas nozīmē, ka šā gadsimta pirmā desmitgade bijusi karstākā kopš tika sākti apkopoti šādi novērojumi vēl tālajā 1850.gadā.

Laika apstākļu dēļ šajā desmitgadē dzīvību zaudējuši 370 000 cilvēku, kas ir krietni vairāk, nekā iepriekšējā desmitgadē. Upuru skaita kāpumā liela loma bijusi tieši karstuma viļņiem, no kā īpaši var izcelt svelmi Eiropā 2003., bet Krievijā – 2010.gadā, raksta «Diena».

Vienlaikus gan samazinājies dažādās stihijās bojāgājušo skaits, taču tiek uzsvērts, ka tas ir patiecoties tehnoloģiju attīstībai, kas ļāvusi uzlabot brīdinājuma sistēmas, lai laikus paredzētu tuvojošās katastrofas.

Zinātnieki uzsver, ka temperatūra pasaulē kļūst neierasti augsta. Lai gan nepieciešams ilgs laika periods, lai spriestu par klimata pārmaiņām, eksperti norādījuši, ka tendence ir satraucoša.

Skeptiķi gan pārmet, ka runas par klimata pārmaiņām un globālo sasilšanu ir pārspīlētas. Kritiķi atgādina arī pēdējā laikā fiksētās bargās ziemas, turklāt kā spilgtu piemēru tam, ka runas par globālo sasilšanu ir pārspīlētas, piesauc Eiropā šogad vēlu atnākušo vasaru.

Eksperti brīdina, ka karstums un tā izraisītās katastrofas tuvākajos gados kļūs par aizvien biežāku parādību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu