Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc alkohols padara cilvēkus agresīvus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience

Beidzot zinātnieki atrisinājuši mistēriju, kāpēc alkohols dažus cilvēkus padara agresīvus. Izrādās, alkohols ietekmē to smadzeņu daļu, kas atbild par cilvēka emocijām un uzvedību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cognitive, Affective & Behavioural Neuroscience», rakstīts, ka pētnieki savāca 50 brīvprātīgos eksperimenta dalībniekus un lika tiem dzert vai nu degvīnu, vai placebo dzērienu.

Pētījums (Angļu val., 2,2 Mb, pdf)

Atklājās, ka jau pēc diviem dzērieniem samazinās aktivitāte smadzeņu prefrontālajā garozā – smadzeņu rajonā, kas atbild par cilvēka agresivitātes līmeni. Lai arī zinātniekiem jau iepriekš bija aizdomas, ka alkohols ietekmē šo smadzeņu rajonu, tomēr tagad pirmo reizi to ir izdevies pierādīt.

Foto: Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience

«Lai arī pat nelielas alkohola devas ietekme uz prefrontālo smadzeņu garozu bija nomācoša, mēs novērojām zīmīgu saikni starp dorsomediālo un dorsolaterālo prefrontālo smadzeņu garozu un cilvēka agresivitātes līmeni alkohola lietošanas laikā. Šie ir smadzeņu rajoni atbild par cilvēka dažādajām emocijām un uzvedību,» komentēja pētnieks Tomass Densons (Thomas Denson).

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Lai varētu novērot alkohola ietekmi uz cilvēka smadzenēm tā lietošanas brīdī, zinātnieki izmantoja magnētiskās rezonanses iekārtu. Dalībniekiem attiecīgi tika iedots alkohols vai placebo un pēc tam uzdoti provokatīvi jautājumi, lai izraisītu viņos agresiju.

«Mēs ceram, ka šis pētījums iedrošinās zinātniekus uz daudz plašākiem pētījumiem šajā jomā, jo tas var palīdzēt mazināt alkohola izraisītu noziegumu skaitu,» piebilda Densons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu